Óriási botrány a brazil tudományos állami kitüntetések körül

Ezt olvasta már?

A legjelentősebb tudományos és technológiai teljesítményeket elismerő Nemzeti Tudományos Érdemrendet eredetileg 25 jeles tudósnak ítélték oda, az elnök azonban később lehúzta a listáról két olyan kutatónak a nevét, akinek a tevékenysége nem tetszett neki.

A kitüntetéstől megfosztott személyek egyike Marcus Lacerda, aki kutatásában az elsők között állapította meg, hogy hatástalan a Covid-9 ellen a malária és néhány autoimmun betegség kezelésére használt klorokin, amelyet Bolsonaro sokáig a koronavírus ellenszereként ajánlott a braziloknak.

A másik szakember, akivel kollégái szolidaritást vállaltak, Adele Benzaken, akit 2019-ben, Bolsonaro hatalomra kerülése után váltottak le az egészségügyi minisztérium HIV/AIDS-ügyi osztályának éléről.

A két tudós nevének levétele a kitüntetési listáról újabb egyértelmű megnyilvánulása a tudósok üldözésének – hangoztatták nyílt levelükben a tiltakozó tudósok, akik szerint

a jelenlegi brazil kormány “szisztematikusan támadja a tudományt és technológiát, lerombolja az egyetemi rendszert és általában a tudományos és technológiai ágazatot”.

A brazil elnököt kormányra kerülése óta súlyos kritikák érik a tudományos közösség részéről, amiért csökkentette a kutatási és technológiai kiadásokat, állandóan elveti a tudományos eredményeket és hamis információkat terjeszt, főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – írja az AFP.

Adele Benzaken a legnagyobb kitüntetésnek nevezte az AFP-nek nyilatkozva azt, hogy tudós kollégáik kiálltak kettejük mellett, és visszautasították az érdemrendet.

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img