Orbán Viktor: olyan kocsiban ülünk, amelynek mind a négy kereke defektet kapott

Ezt olvasta már?

Az Európai Uniónak nem az a dolga most, hogy “az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Tusnádfürdőn.

Szerinte a nyugati stratégia arra épült, hogy

  • Ukrajna az angolszász kiképzéssel és fegyverekkel megnyerheti a háborút,
  • a szankciók destabilizálják a moszkvai vezetést,
  • a nyugatiak képesek kezelni a szankciók gazdasági hatásait
  • és a világ felsorakozik mögöttük,

de úgy látja, hogy mindennek az ellenkezője történik.

“Olyan kocsiban ülünk amelynek mind a négy kereke defektet kapott” – fogalmazott Orbán Viktor, rámutatva: a háború tekintetében

Európának egy olyan új stratégiára van szüksége, amelynek a középpontjában nem a háború megnyerésének, hanem a béketárgyalásnak és egy jó békeajánlat megfogalmazásának kell lennie.

Orbán Viktor előadásában kifejtette: “a háború erőjáték, annak a szava dönt, aki erősebb”. Azt az illúziót nem érdemes Magyarországnak dédelgetnie, hogy remek tanácsokkal képes lesz befolyásolni a háborús eseményeket és a Nyugat stratégiáját, de minden vitában meg kell próbálni elmondani az álláspontunkat és rávenni a nyugatiakat, hogy dolgozzanak ki egy új stratégiát – mondta.

A magyar miniszterelnök szerint ami ebben a pillanatban történik, az az ukrajnai háború meghosszabbítását segíti elő, az oroszok ugyanis olyan távolságra akarnak előrenyomulni, hogy ukrán területről ne lehessen támadást intézni Oroszország ellen, tehát

minél jobb fegyvereik lesznek az ukránoknak, annál tovább tarthat a háború.

Orosz-amerikai tárgyalás a kulcs

Hangsúlyozta: amíg nem lesz orosz-amerikai tárgyalás, addig nem lesz béke. “Mi európaiak a dolgok befolyásolására eljátszottuk az esélyünket” 2014 után, amikor az első konfliktusban létrejött a minszki megállapodás, amelyből kihagytuk az amerikaiakat és a megállapodás végrehajtását nem sikerült kikényszeríteni – magyarázta. Hozzátette: ezért “az oroszok nem is velünk akarnak most már tárgyalni”, hanem azzal, aki ki tudja kényszeríteni Ukrajnával szemben azt, amiről megállapodnak.

Nem a mi háborúnk

Hangsúlyozta: ezért fenn fogják tartani azt a magyar véleményt, hogy “ez nem a mi háborúnk”. Magyarország NATO-tag, és abból indul ki, hogy Oroszország sosem fogja megtámadnia jóval erősebb NATO-t, de kényes helyzetbe került, miután az EU úgy döntött, hogy bár nem válnak harcoló féllé, de fegyvert szállítanak és súlyos gazdasági szankciókat vetnek ki, vagyis

– ha jogilag nem is – gyakorlatilag részesévé válnak ennek a konfliktusnak, ami hatalmas kockázatot jelent

– magyarázta a kormányfő.

Ukránokon kívül csak magyarok

Orbán Viktor azt mondta: az ukránokon kívül csak a magyaroktól követelt véráldozatot az orosz-ukrán háború: a nyilvántartások szerint eddig 86 magyar ember halt meg, ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás.

Orbán Viktor úgy vélte: minden háborút sokfajta nézőpontból lehet szemlélni, de minden háború elsődleges szempontja az a tény, hogy “az anyák siratják a gyerekeiket, a gyerekek pedig elveszítik a szüleiket”. Szerinte ennek a megközelítésnek minden mást felül kell írnia még a politikában is.

Hangsúlyozta: a magyar kormány számára ez azt jelenti: a legfőbb kötelességük, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön ilyen helyzetbe. Megjegyezte ugyanakkor: vannak országok, amelyek bírálják Magyarországot, mert szerintük nem eléggé elkötelezett az ukránok mellett, de ők messze vannak és legfeljebb pénzügyi vagy fegyvertámogatást adnak.

Csak mi, magyarok adtunk vért abban a háborúban, a bennünket kritizálók egyet sem. Ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberélet megmentésében, a háborús infláció és a háborús gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben – jelentette ki.

Úgy értékelte, a háború megrázta a visegrádi négyek együttműködésének tengelyt adó lengyel-magyar együttműködést is, annak ellenére, hogy stratégiai érdekeik egybeesnek: a lengyelek is azt akarják, hogy az oroszok ne jöjjenek közelebb, azt akarják, hogy Ukrajna szuverenitása megmaradjon és ott demokrácia legyen. Míg azonban a magyarok ki szeretnének maradni két a szláv nép háborújából, a lengyelek viszont úgy érzik, ez az ő háborújuk, ezért át kell menteni a lengyel-magyar stratégiai szövetségből mindent, amit lehet a háború utáni időkre – mutatott rá a miniszterelnök.

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről részletesen itt olvashat.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában