Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek szankcióügyben

Ezt olvasta már?

Orbán Viktor csütörtök délután levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, amelyben az Oroszország ellen tervezett hatodik szankciós csomag esetleges elfogadását történelmi kudarcnak nevezi. A magyar miniszterelnök szerint a tervezett csomag a legkiszolgáltatottabbak terheinek további növekedését eredményezné anélkül, hogy az EU érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére – írja az Index.

„Sem Magyarország, sem az Európai Unió egésze nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság által javasolt intézkedéseket. Szankciókat akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül” – idéz a lap Orbán Viktor Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének írt angol nyelvű leveléből.

„A javasolt szankciók elfogadása az alternatív ellátási infrastruktúra nagymértékű fejlesztését és finomítói kapacitásaink teljes körű átszervezését igényli. Ezek az erőfeszítések időigényesek, és olyan redundáns beruházásokat tesznek szükségessé, melyek éppen emiatt piaci alapon nem finanszírozhatók. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok leépítése nem megvalósítható az energetikai infrastruktúránkba történő erőteljes és gyors beruházások, valamint fokozott tempójú zöld átállás nélkül. A szankciók miatt azonban az ehhez szükséges nemzeti forrásokat redundáns fosszilis beruházásokra kellene átcsoportosítani, miközben

az Európai Unió részéről számunkra csak papíron áll rendelkezésre megfelelő finanszírozás”

– írja Orbán Viktor a lap információi szerint az EB elnökének.

A kormányfő felhívja Ursua von der Leyen figyelmét a levélben arra, hogy az energiaárak 40 éves csúcson vannak, és a szankciók csak tovább emelnék őket anélkül, hogy az Európai Unió érdemi erőfeszítéseket tenne a hatások enyhítésére.

Orbán Viktor úgy véli, az Oroszország ukrajnai agressziójára adott válaszlépéseket illetően az Európai Unió legfontosabb értéke eddig az unió egysége volt. Mint hangsúlyozzák, a 6. szankciócsomag aláássa ezt az egységet. Azt is írja a lap szerint, hogy a bizottságnak nem szabad olyan helyzetet teremtenie, amelyben a szankciók Magyarországnak nagyobb kárt okoznak, mint Oroszországnak.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában