Orbán: Tovább lehetnek nyitva a boltok, később lehet a kijárási tilalom

Ezt olvasta már?

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan indulunk el onnan lefelé

– mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Egyelőre ezért nem is menne bele jóslásokba, annyit mondott, hogy tegnap 275 ember hunyt el, 11 823-an vannak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1480 embert tartanak.

Mindenki nagyon fáradt és kimerült, a tartalékok azonban szerinte jól állnak: 10 343 tartalékágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ami a kapacitások kb. fele. 500 önkéntes és 1200 egészségügyi hallgató is dolgozik. A végső tartalékhoz nem kellett hozzányúlni, ezek az ingázók, hiszen – mondta a miniszterelnök – sok olyan egészségügyi dolgozónk van, különösen a nyugati határszélen, akik naponta mennek át Ausztriába, és ha lehet, őket nem vezényelnénk, nem csoportosítanánk át, nem vonnánk be a magyar védekezésbe. Ha be akartak volna vonódni, eddig is megtehették volna – fogalmazott a kormányfő, aki szerint nem akarják kibillenteni őket a megszokott életritmusukból, hacsak nem kényszerülnek rá erre, de úgy látja, ezt el tudják kerülni.

A járvány legnehezebb heteit éljük – vélte a miniszterelnök. Kiemelte: a brit vírusvariáns annyi embert képes megfertőzni, mint a korábbiak, ráadásul a fiatalokat is jobban veszélyezteti. Ezért arra kéri a fiatalokat, hogy maguk miatt is figyeljenek oda a vírusra, hiszen egyre többen kerülnek kórházba a köreikből is.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban elmondta, hogy a vírus elleni első számú védekezőeszköz az oltás. Magyarország képes lenne a mostaniak többszörösét beadni, ám nincs elegendő vakcina – hangzott el a szokásos mantra. Tegnap este véget ért az EU-s csúcs, mindenkinek van baja, „de ha hozzánk képest látta volna a többiek arcát”, akkor meglepődött volna, hiszen aki csak a brüsszeli vakcinákra támaszkodik, az fele annyi beoltottnál jár, mint mi – fogalmazott Orbán.

Májusban legalább annyi keleti vakcinánk lesz, mint nyugati, akinek ez hiányzik, annak nem biztos, hogy szabad nyara lesz.

Nekünk szabad nyarunk lesz

– jelentette ki.

Az Olaszországban talált AstraZeneca vakcinákkal kapcsolatban elmondta, hogy a miniszterelnökök átengedték Brüsszelnek a tárgyalási pozíciókat a gyógyszergyártókkal. Rosszul döntöttünk, mindenkinek magának kellett volna tárgyalni – tette hozzá. Ezt megtiltották – vágott közbe Nagy Katalin műsorvezető, mire Orbán úgy replikázott, hogy

nem volt puskacső a homlokomhoz nyomva.

Brüsszel szempontja a beszerzési ár volt, pedig – bár nem potyog az égből a pénz – az idő lett volna a fontos. Az EU leszorította a vakcina árát, de ha olcsón nincs, akkor legyen inkább drágán – vélte a miniszterelnök.

“Áttekinttettük a vakcinahelyzetet, 1 803 533 ember van beoltva, nemsokára lesz 600 ezer (most 594 ezer) másodjára beoltott ember. 250 ezer orosz vakcina van, de ezeket még ellenőrzik, ez néha akár több hetet is igénybe vehet. Én sürgetem Müller Cecíliát, de ő nem enged, ami helyes” – fogalmazott ezzel kapcsolatban. 517 ezer vakcina van a raktárban ezen felül, ami a második oltásra vár. A 65 év felettiek 71 százaléka van beoltva.

Azonnali újranyitásról nem lehet szó

– mondta. A járványügyi szakemberek véleménye, hogy amíg ilyen magasan van a fertőzésszám, addig nem lesz nyitás. A boltok nyitvatartásával kapcsolatban annyit mondott, hogy

átállunk a négyzetméter-alapú korlátozásra, azaz egyszerre egy boltban 10 négyzetméterenként lehet 1 ember.

Biztosan sorok lesznek a boltok előtt, ezért

tárgyalnak róla, hogy 22 óráig, esetleg 23 óráig kitolják a kijárási korlátozást.

Ha kitoljuk 21 óráig a boltok nyitvatartását, akkor 22 óráig lehetne kint lenni. A részleteket tárgyalja az operatív törzs, pénteken délután, legkésőbb szombaton reggel lesznek szabályok.

A fodrászokért küzdelem van, de a járványügyi szakemberek ellenállnak – mondta még a miniszterelnök, aki egy héttel ezelőtt arról beszélt, tudja, a nagyhét mennyire fontos a szolgáltatóknak, ezért a húsvét előtti nyitás lehetőségeiről még egyeztetnek.

A terhesekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a szakértők szerint a Pfizerrel és Modernával szabad oltani a várandósakat, ezért őket arra kéri, hogy regisztráljanak az oltásra.

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy ha vissza akarjuk engedni a gyerekeket az iskolákba, akkor a pedagógusokat és az iskolai dolgozókat be kell oltani. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, ebből 20 ezer van beoltva.

A maradékot április 10-ig be tudjuk oltani, kell várni kicsit, hogy hasson, így április 19-én van reális esély arra, hogy az óvodák, általános és középiskolák ekkor nyithatnak ki

– mondta, hozzátéve, hogy a szakképzési dolgozók ebben a számokban nincsenek benne. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-et jelent.

“Mi bízunk a háziorvosainkban, ezért vontuk be őket az oltási folyamatba, ám ha több vakcina lesz az országban, akkor a kórházi oltópontokból is több lesz. Mindenki fáradt, frusztrált, szeretne szabadulni, de higgyék el, én tartom a kormányt” – fogalmazott Orbán, aki szerint arra kell figyelni, mit mond ő vagy Müller Cecília, akik kellő időpontokban, hitelesen tájékoztatnak a helyzetről.

A vakcinaregisztrációról szóló honlappal kapcsolatban elmondta, hogy sok százezres, milliós adatbázist kezelnek, így nem kerülhető el egy-egy hiba. Csupa jóindulatú ember dolgozik ezen, nem ártani akarnak, ők is fáradtak, ezért ne csak türelmesek legyünk egymással, hanem jóindulatra is szükség van – kérte. (A rendszeresen bírált regisztrációs rendszer átalakításáról nem ejtett szót.)

Látszik-e az alagút végén a fény? – hangzik a kérdés, mire megismételte, hogy szabad nyarunk lesz, de lesznek olyan rendezvények, ahova vakcinaigazolvánnyal lehet csak elmenni. A legtöbb, vagy akár minden EU-s országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon – erre komoly esélyünk van Orbán szerint.

Kormányinfó: 2,5 millió oltás után nyitnak az iskolák, beoltják a pedagógusokat is

Két kormányülés is zajlott szerdán, ezek eredményeit ismertette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Utóbbi újra elmondta, hogy az egészségügyi rendszer képes lesz a megnövekedett terhelés elviselésére. A kormány 650 ezer olyan nyugdíjasról tud, aki még nem regisztrált oltásra, őket külön keresik meg.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img