Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

Ezt olvasta már?

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte.

“Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt” – értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz parlament “következő alkalommal” tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.

A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát.

“A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült”

– ecsetelte Molnár Anna.

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, “megerősítő választás”, de a népszavazás is, hiszen ő “nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett”, de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt.

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, “amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban” – fogalmazott.

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában