Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte.

“Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt” – értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz parlament “következő alkalommal” tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.

A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát.

“A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült”

– ecsetelte Molnár Anna.

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, “megerősítő választás”, de a népszavazás is, hiszen ő “nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett”, de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt.

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, “amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban” – fogalmazott.

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -