Olaszország-szakértő: most minden erő győztesnek érezheti magát

Ezt olvasta már?

Eltemették Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnököt

Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában halt meg a héten koronavírus-betegségben. A Tours városhoz közeli...

Ezt már szinte lehetetlen követni: mégis folytatódnak a brexittárgyalások

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit...

Emléktáblát szenteltek Szájer Józsefnek a brüsszeli ereszcsatornán

A Fidesz volt európai parlamenti képviselője még november 27-én bukott le egy belga fővárosban rendezett orgián,. amelyről  rendőrök érkezésekor iratok nélkül, az ereszcsatornán menekült,...

Hatalmas szélvihar pusztított Csehországban – képek

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban egy rendkívül erős szélvihar következtében, amely szombatra hajnalban és délelőtt söpört végig főleg az ország északi részein...

Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért, a járvány miatt tavaszról őszre tolt fordulója Olaszországban, amelyet együtt rendeztek a kisebb parlamentről szóló, szintén hosszabb ideje esedékes népszavazással.

A választáson a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

Hogy ki a nyertes, az sem egyszerűen megválaszolható kérdés. A parlament átalakítását például azt az Öt Csillagos Mozgalom kezdeményezte.

“Közel 70 százalékos lett az igen eredménye, ez várható volt. A részvétel viszont bár nem számított, több mint 50 százalékos volt, ez politikai szempontból volt fontos a mozgalomnak, hogy legyen támogatottsága később; ez a legfontosabb politikai programjuk volt” – értékelt az InfoRádióban Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Az olasz parlament “következő alkalommal” tehát 345 fővel lesz kisebb: 115 fővel a szenátus, 230 fővel az alsóház létszáma csökken, 945 fős helyett 600 fős lesz tehát.

A tartományi eredményeket tekintve minden résztvevő győztesnek érzi magát.

“A baloldalnak az volt fontos, hogy Toszkána és Puglia baloldali maradt, Campania is baloldali lett, Liguria, Marche és Veneto a jobboldalé lett, erre részben lehetett számítani. A jobboldalt vezető

Matteo Salvini viszont számított volna arra, hogy a hagyományosan baloldali tartomány Toszkána vagy Puglia a jobboldal kezére kerül, de ez nem sikerült”

– ecsetelte Molnár Anna.

Hogy a győztes így Giuseppe Conte kormányfő-e, arra azt mondta, neki mindenképpen győzelem ez, “megerősítő választás”, de a népszavazás is, hiszen ő “nem kötődik a pártokhoz, kívülről érkezett”, de eredetileg jobban kötődik az Öt Csillagos Mozgalomhoz, amely által végigvitt alkotmányreform végül is sikeres volt.

Az eredményekből a szakértő szerint nehéz következtetéseket levonni, mindenesetre előre hozott választásra aligha kerül sor, “amúgy is nagyon rizikós egy túl sok válsággal terhelt időszakban” – fogalmazott.

Az olaszországi politikai helyzetről bővebben is szó lesz csütörtökön az InfoRádió (88,1) Aréna című műsorában este 6 órakor.

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Kritikus a helyzet a méteres havazás miatt Ausztriában – vasárnap estig három méter is eshet

Folyamatosan havazik péntek óta Ausztria egyes vidékein. Karintiában több helyen is egy méter körüli hó esett az ORF osztrák közmédia összefoglalója szerint. Karintiában a Lesach-völgyben a...

Kerülj karácsonyi hangulatba! Adventi pop-up pékség és boltocska nyílt a Bartókon

Kapor és túró párosa pihe-puha tésztába zárva Húsos kaják Pakolj egymásra minden jót!...

Pasta Head: frissen gyúrt tészták, ütős olasz szószok | Street Kitchen

Nem bírod a tojáskrémet? Ezt te is imádni fogod! Green Kitchen Csicsóka még...

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -