Odaért a Marsra a Perseverance, ismét történelmet írt a NASA

Ezt olvasta már?

Az űrkutatási hivatal minden eddiginél fejlettebb marsjárója elérte a vörös bolygót és a várakozásoknak megfelelően rendben le is szállt rá. Kezdődhet az egy évig tartó kutatás: volt-e élet a Marson?

Magyar idő szerint csütörtökön 21 óra 57 perc körül sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance (Kitartás, állhatatosság) nevű eszköze. A minden eddiginél fejlettebb marsjáró nem sokkal később meg is küldte első – még fekete-fehér – felvételét a vörös bolygó felszínéről:

© Flickr/NASA

A Perseverance landolási folyamatának végén visszaküldött jelzést, amelyből biztossá vált, hogy az űreszköz rendben leszállt a bolygón, az űrkutatási hivatal szakemberei tapsolva ünnepelték a NASA központjában. A jelek egyébként kimondottan sokan utaznak: valamivel több mint 11 percet kell várni, míg a Marsról a Földre jutnak.

A Perseverance az ötödik amerikai marsjáró; tavaly júliusban, a floridai Cape Canaveralből, egy Atlas-V hordozórakétával indították útjára, vagyis hét hónapnyi utazást követően érkezett meg a vörös bolygóra. Az események csütörtökön váltak izgalmassá, amikor a Perseverance-t szállító “kabin” a bolygó közelébe ért, majd a gondosan eltervezett fázisokat teljesítve belépett az atmoszférába, kinyitotta ernyőjét és leszállt. A valóságban mindez persze nem volt ilyen egyszerű, már csak azért sem, mert a robot mindent magától csinált. Ezeket a pillanatokat hívták a NASA emberei hét perc terrornak.

A Perseverance a Jezero-kráterben landolt, amelyet hosszas mérlegelés után, mintegy 28 lehetséges helyszín közül választottak ki a szakemberek. A területet az eddigi elméletek szerint év milliárdokkal korábban víz boríthatta, így akár a mikrobiális élet is kialakulhatott ott. A Perseverance elsősorban ezt vizsgálja majd az elkövetkező időszakban, és persze mintákat is gyűjt. A küldetése egy marsi év lesz, amely nagyjából 687 földi napnak felel meg.

Az új marsjáró a NASA eddigi legfejlettebb eszköze: a földi körülmények közt több mint egytonnás, a Marson viszont – a gravitációs különbségek miatt – csupán 400 kilós, amúgy terepjáró méretű Perseverance 23(!) kamerával és legalább három tucat mintatárolóval rendelkezik. Az űreszközön mikrofonok, továbbá időjárás-előrejelző egységek is helyet kaptak. Az energiát nem napelemek segítségével, hanem egy radioizotópos termoelektromos generátorral nyeri, amely óvatos becslések szerint akár 14 évig is képes működtetni. A guruló labor 152 méter/órás sebességgel hajtja magát hat, titánküllős kerekével. Fontos még, hogy a Perseverance-n egy kis helikopter is utazik: ez az Ingenuity,

egyben az első eszköz, amelyet ember egy másik bolygón reptetni fog.

A műszerek mérnöki részével kapcsolatban további érdekességeket olvashat interjúnkban, amelyet a landolás kulcsmérnökével, Mohamed Abiddal készítettünk.

A Perseverance építése, kifejlesztése, technológiáinak működtetése több mint 2,4 milliárd dollárjába került a NASA-nak. A misszió első éve pedig nagyjából további 300 millió dollárt emészthet fel. A marsjáró nevét egyébként nem az űrkutatási hivatal találta ki, hanem egy hetedik osztályos fiú, Alexander Mather. A gyermek ötletét 28 ezer másik jelentkező ajánlása közül választották ki.

Érdekesség, hogy a Perseverance-nek saját Twitter-csatornája is van, amelyet az esetleges felfedezések és fotók miatt érdemes is bekövetni. Az egyik sokak által lájkolt posztban arról ír, hogy biztonságban van a Marson, és hogy egy kis kitartás – utalva ezzel a robot nevére – bárhova képes eljuttatni az embert. (A bejegyzéseket persze nem a robot készíti, hanem a NASA alkalmazottai.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img