Array

Nyert a Debrecen, bent maradt az NB I-ben – Origo

Ezt olvasta már?

A labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójának nyitómérkőzésén a Mezőkövesd hazai pályán 1-0-ra kikapott a Debrecen csapatától, ezzel Joan Carrillo együttese gyakorlatilag bebiztosította a bennmaradását az NB I-ben.

A forduló előtt a Mezőkövesd a nyolcadik, a DVSC a kilencedik helyen állt a táblázaton, a borsodi csapat két ponttal szerzett eddig többet, mint a Loki. Supka Attila csapata idén eddig csak a Gyirmót ellen nyert hazai pályán a bajnokságban, míg az egyik legszebb idei győzelmét éppen Debrecenben érte el, amikor február 12-én 4-1-re nyert. A találkozó a Debrecennek volt fontosabb, ugyanis Joan Carrillo csapata „csak” hat ponttal előzte meg a 11. kieső helyen álló MTK-t, így egy esetleges vereséggel még a Lokinak is lehetne izgalmas az NB I végjátéka.

A Debrecen kezdte jobban a meccset, és már a harmadik percben megszerezhette volna a vezetést. A 108-szoros válogatott Dzsudzsák Balázs remek kiugratása után Sós Bence került helyzetben, de a Loki támadójának 14 méteres lövését Tordai Örs vetőde hárította.

Két perccel később a kövesdiek tizenegyest reklamáltak. Egy gyors kontratámadás végén Stefan Drazic kapott szélről egy bejátszást, egy az egyben mehetett kapura, de mielőtt lőhetett volna, Sylvain Deslandes taszajtott rajta egyet, így a szerb támadó a földre került. Azonban Bognár Tamás játékvezető nem ítélt büntetőt és a VAR-szobában sem látták szabálytalannak a debreceni védő megmozdulását.

Az újonc Debrecen matematikailag is bent maradt az NB I-benForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 13. percben megszerezhette volna a vezetés a Mezőkövesd. Deslandes rövid felszabadítása után a magyar válogatott Cseri Tamás fejelt Marin Jurina elé, aki 16 méterről centikkel lőtt a bal kapufa mellé. A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, majd a következő helyzet a Debrecen előtt adódott a 28. percben. Az északmacedón David Babunski gyűjtött be egy lecsorgó labdát, majd 15 méterről megcélozta a kapu bal oldalát, de a tekerése elsuhant a kapufa mellett. Hét perccel később megint a Mezőkövesdnek volt ziccere. Egy bal oldali beadásra Farkas Dániel érkezett a hosszú oldalon, öt méterről kapura belsőzött, de Gróf Dávid hatalmas védést bemutatva kitornázta a labdát a jobb alsó sarokból. Ekkor úgy tűnt, az első félidő gólnélküli döntetlennel ér véget, azonban a lefújás előtt egy perccel megszerezte a vezetést a DVSC. Sós Bence kapott labdát a bal szélen, középre tette az érkező Pávkovics Bencének, aki 14 méterről elemi erővel lőtt a jobb felső sarokba.

A második félidőt a Mezőkövesd kezdte jobban, és az 50. percben majdnem ki is egyenlített. Cseke Benjámin jobb oldali beadására Jurina mozgott vissza, kiszorított helyzetből kapura fejelt, de a labdája néhány centivel elment a kapu fölött. A folytatásban többet volt a labda a Debrecennél, amely az 58. percben majdnem növelni tudta az előnyét. Dzsudzsák élesen csapódó szögletét Tordai rossz helyre ütötte, a kapu elé érkező Tischler azonban hat méterről kapu mellé lőtte a kipattanót.

A 61. percben kis híján egyenlített a Mezőkövesd. Egy szép támadás végén Farkas tette be jobbról a labdát, a középen érkező Drazic pedig 10 méterről, kapásból telibe lőtte a felső lécet.

A 68. percben eldönthette volna a meccset a Debrecen. Dzsudzsák tálalt tökéletes ütemű labdát a leshatárról kilépő Korhut Mihálynak, a korábbi válogatott védő ziccerbe került, de lövés helyett passzolni akart a hosszú oldalon érkező Tischlernek, de rosszul találta el a labdát, amit így nem ért el a csapattársa.

Az utolsó bő húsz percben a Mezőkövesd teljesen beszorított a Debrecent, Supka Attila előrefelé cserélt, csapata több helyzetet is kialakított, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott, így Gróf Dávidnak a végén már nem kellett bravúrt bemutatni.

Ezzel a győzelemmel az újonc Debrecen gyakorlatilag bebiztosította a bennmaradását, míg a Mezőkövesd papíron még kieshet, de reálisan nézve erre semmi esélyes, ugyanis nyolc ponttal előzi meg a 11. helyen álló MTK Budapestet.

A Debrecen jelenleg kilenc ponttal előzi meg az MTK-t, így a két csapat között még létrejöhet a pontegyenlőség. Ha így alakulna, akkor a következők döntenének a bent maradásról:

  • 1. a bajnokságban elért több győzelem (a Debrecennek 10 győzelme van, az MTK-nak 7)
  • 2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége (a Debrecen gólkülönbsége -4, az MTK gólkülönbsége -28)
  • 3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól (a Debrecen 44 gólt lőtt, az MTK 22-t)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában