Növekszik az oroszok elleni gyűlölet Olaszországban

Ezt olvasta már?

Bajba került egy étterem Olaszországban az orosz-ukrán háború miatt. Az orosz ételekre specializálódott étterem tulajdonosa több fenyegetést is kapott, ezért kénytelen volt váltani. Spanyolországban sem jobb a helyzet, ott is egyre több oroszt zaklatnak a háború miatt.

Nemcsak az orosz közösség tagjait érik bántalmazások, hanem a megfélemlítés is napi rendszerességű – számolt be egy olasz fővárosi étterem tulajdonosa.

Az orosz konyhára specializálódott vendéglátó egység vezetője névtelenül osztotta meg elrettentő tapasztalatait. A tizenhárom éven keresztül zavartalanul működő étterem nem csak vendégkörét veszítette el, hanem sorozatos fenyegetések érik – írja a Roma Corriere.

Az éttermet működtető házaspár végül úgy döntött nevet és menüsort változtat a fennmaradás érdekében, az ukrán – orosz háború ugyanis pár hét leforgása alatt tette tönkre több éves munkájukat. Az étterem korábban a fővárosban élő ukrán, orosz, örmény, azerbajdzsán közösség legkedveltebb találkozó helyének számított, a népek közötti békés együttélés szimbóluma volt.

A kép illusztráció.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A bejáratnál elhelyezett nemzeti zászlók most a zárt pincében végezték. A nemzetközi helyzet következtében kialakult ellenséges és feszült hangulat új klienskör kialakítására kényszerítette a tulajdonosokat.

Nem csak Olaszországban, hanem  Spanyolországban is zaklatják az orosz közösséget Putyin háborúja miatt. Az egyik madridi étterem vezetője arról számolt be a sajtónak, hogy egyrészt negyedére csökkent a forgalma, másrészt pedig egyre többször zaklatják telefonon az orosz-ukrán háború miatt. A vendéglátóhelyen először a hétvégi napokon vették észre a háború hatását, miután a korábbi 100 teríték helyett csak 30-at tudtak kipakolni, miközben a környező éttermek forgalma semmit sem változott – írja a  20 Minutos lap. A zaklató üzenetekben azerőszakkal fogunk fellépni ellened és a “megfizetsz mindenért, amit Ukrajnában teszel”  mondatok szerepelnek leggyakrabban. Több madridi orosz étteremtulajdonos is arról számol be, hogy a Google értékeléseik között is egyre sűrűbben jelennek meg fenyegető kommentek, melyek elsősorban arról szólnak, hogy nem hajlandók pénzt költeni egy olyan helyen, mely az oroszokhoz köthető, valamint többen arra utasítják őket, hogy menjenek haza Oroszországba.

Barcelonában is hasonlóak a tapasztalatok. Ottani vendéglátósok elmondták, hogy a háború kezdete óta folyamatosan csökken a foglalások száma és attól tartanak, hogy a Vlagyimir Putyin által kirobbantott háború és az emiatt kialakult oroszgyűlölet miatt csődbe fognak menni. Vannak olyan éttermesek, akik a fenyegető üzeneteket úgy tudták csak leállítani, hogy háborúellenes táblákat helyeztek ki üzletük mellé, jelezve, hogy nem értenek egyet a vérontással.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában