Novák Katalin Kárpátalján: Nem egyedül állok itt, itt van velem lélekben 15 millió magyar

Ezt olvasta már?

Vasárnap délelőtt érkezett Kijevből a kárpátaljai Beregszászra Novák Katalin köztársasági elnök.

A város református templomában istentiszteletre került sor, ezt követően Magyarország államfője köszöntötte a helyi magyarságot.

Novák Katalin BeregszászonForrás: Origo

Novák Katalin elsőként arról beszélt, hálás azért, hogy Kárpátalján lehet, a köztársasági elnökké választása előtt, márciusban már járt itt, ugyanebben a beregszászi református templomban. „Akkor már tartott a háború”
– emelte ki, majd hozzátette:
Itt állok most ugyanebben a templomban 9 hónap elteltével. Nem egyedül állok most itt, hanem itt van velem élekben 15 millió magyar Magyarországról, a Kárpát-medence minden részéről és a diaszpórából is. Majd így folytatta: Itt lesznek velem a jövőben is, tartson bármeddig a háború – legyen mielőbb vége. Itt vannak velem azok a névtelen családok is, akik megosztják hajlékaikat a Kárpátaljáról érkezettekről.Novák Katalin hangsúlyozta, hogy imádkozik azért, hogy térjenek haza a férfiak is a frontról, és ne kelljen nélkülözniük a nőknek a fiaikat, férjeiket.

A köztársaság elnök a katonai konfliktus borzalmait részletezve arról is beszélt, hogy „a háború el tudja pusztítani az otthonainkat, életeket olthat ki, de a szeretetünket nem tudja elpusztítani”.

Itthon vagyok önökkel, a sajátjaim között vagyok – emelte ki Novák Katalin.

Novák Katalin BeregszászonForrás: Origo

Arról is beszélt, számára óriási ajándék és kiváltság, hogy a kárpátaljai magyarokkal gyújthatja meg az első adventi gyertyát.Azért mentem Kijevbe és azért vagyok most Beregszászon, hogy bátorítsam önöket, tartsanak ki, békére van szükség – fűzte hozzá.

Végezetül fohászt mondott Novák Katalin. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában