Németország cserbenhagyta Ukrajnát az ország berlini nagykövete szerint

Ezt olvasta már?

Pontosan három héttel ezelőtt Melnyk már nagy vihart kavart azzal, hogy a kancellárt a magyar sajtó által tolmácsolt idézet szerint “sértődött májkolbászhoz” hasonlította. A nagykövet valójában arról beszélt, hogy Scholz játssza a sértődöttet, amiért nem hajlandó Kijevbe látogatni. A kancellár akkoriban azt sérelmezte, hogy Kijev nem fogadta Frank-Walter Steinmeier német államfőt.

A Kijev által többször sürgetett kancellári látogatásra azóta sem került sor.

Melnyk most a davosi világgazdasági fórumon elhangzott beszéde miatt vette célba a kancellárt.

Kijev azt remélte, hogy Németország kancellárja egyértelműen utal arra, kormánya milyen konkrét lépésekkel kívánja támogatni Ukrajnát – fogalmazott a nagykövet. Szavai szerint azonban Scholz figyelmen kívül hagyta az ukrán érdekeket, és ezáltal cserben hagyta az országot.

A nagykövet elsősorban azt kifogásolta, hogy a német kancellár nem tett említést az Ukrajna által kért nehézfegyverek haladéktalan szállításáról, ami nélkülözhetetlen lenne a Donyec-medencei orosz offenzíva visszaveréséhez

Melnyk felrótta azt is, hogy Ukrajna remélt uniós csatlakozásával kapcsolatban sem hangzott el semmifajta biztató jelzés a kancellár részéről.

“Ehhez minden bizonnyal hiányzik a vezetői képesség és a bátorság”

– jelentette ki.

A davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott beszédében a kancellár arról beszélt, hogy Oroszország nem fogja megnyerni a háborút Ukrajnában, és a békefeltételeket nem diktálhatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Úgy vélte, hogy Ukrajna teljes lerohanása ma még távolabbinak tűnik, mint az offenzíva kezdetén, és ennek az a magyarázata, hogy az ukrán erők kellő hatékonysággal tudtak ellenállni, illetve Kijev nyugati szövetségesei példa nélküli büntetőintézkedésekkel sújtották Oroszországot, és támogatták Ukrajnát katonailag is.

Az Ukrajnának nyújtott német támogatásról Olaf Scholz nem ejtett szót.

Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában