Nem csökken a fertőzöttek száma Szlovéniában

Ezt olvasta már?

Tovább csökken az új fertőzések napi száma Csehországban

Csehországban továbbra is csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések napi száma. Az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent legfrissebb statisztikák szerint pénteken 4458 új esetet regisztráltak,...

Izraelt vádolja atomtudósa megölésével Irán

Az iráni elnök is megszólalt szombaton az előző nap rajtaütésben megölt atomtudós, Mohszen Farizadeh ügyében; Haszan Róhani is Izraelt vádolta a fizikus meggyilkolásával. Pénteken...

6268-cal nőtt a fertőzöttek száma, 152 beteg hunyt el

2020.11.28. 09:25 Meghalt 152, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6268 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton. ...

Nem enyhül a kórházak túlterheltsége Franciaországban

Bár korábban volt, hogy egy nap több mint 80 ezer új fertőzött embert regisztráltak, most ez a szám 20 ezer körülre csökkent Franciaországban -...

A szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Szlovéniában – derült ki a kabinet szerdai közleményéből.

A kormánytagok között nincs egyetértés arról, tovább kell-e szigorítani a korlátozásokon vagy elegendőek a már meglévőek.

Szlovénia fővárosa, LjubljanaForrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Tomaz Gantar egészségügyi miniszter további szigorításokat sürget. Úgy vélte: a meglévő korlátozások egyikén sem szabad enyhíteni, és legalább két hétig minden nem létfontosságú tevékenységet is be kellene szüntetni, ide értve a tömegközlekedést is.Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter szerint ugyanakkor a válság nem csak az egészségügyet, hanem a gazdaságot is érinti. Ezért kompromisszumokra van szükség az újabb intézkedések bevezetésénél – közölte.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon vagy meghosszabbítja őket.
Szlovéniában jelenleg tilos a hat főnél nagyobb csoportosulás, valamint – néhány kivétellel – nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, továbbá a fodrász- és szépségszalonok. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, az oktatási intézmények pedig távoktatásra álltak át.

A szlovén kormány újabb egymilliárd euró (355,4 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek.

A csomag meghosszabbítja az eddig érvényben lévő intézkedéseket, és a tavaszihoz hasonló újakat vezet be. Néhány közülük a jövő év közepéig, de akár 2021 végéig is hatályban marad.

A kabinet kulcsfontosságú intézkedései közé tartozik a rövidített munkaidő további támogatása, a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások adókötelezettségei határidejének eltolása. Az állam továbbá átvállalja azon vállaltoktól, amelyeknek a forgalma legalább 40 százalékkal esik vissza a járvány miatt, a költségeik egy részét is.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2217-tel 48 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 40 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 645-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1171-en vannak kórházban, közülük 193-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2597 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 72 840-et.

Az elmúlt napon újabb 28 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 893-ra emelkedett. Kórházban 1545 beteget ápolnak, közülük 178-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban.

Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

60 év alatti a legtöbb koronavírusos beteg Szerbiában

Szerbiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 60 év alatti, és aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi néhány napban sokkal többen kerültek kórházba, mint ahányan felgyógyultak a...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...

Tahinis, matcha teás, kardamomos: megkóstoltuk az Édesem szuper kekszeit

Csokis süti receptek Könnyed édesség, ami mégsem egy szokványos puding Karácsonyi desszertek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -