Nem biztos, hogy kap mandátumot a következő ciklusra Kósa Lajos

Ezt olvasta már?

A Fideszes veterán mellett veszélybe került Szabó Tünde sportállamtitkár képviselői széke is.

Választás 2022

Működik-e a sokadik ellenzéki összefogás-recept? Meggyőző tud-e lenni Márki-Zay Péter? Vagy marad minden a régiben, és győz a Fidesz, legfeljebb kétharmada nem lesz? Vagy akár az is? Egyáltalán: le lehet győzni ma Magyarországon Orbán Viktort? Belelendült a választási kampány, mi pedig minden pillanatát követjük. Tartsanak velünk!

Ugyan kerületeik nem számítanak kimondottan csatatérkörzeteknek, ugyanakkor a többnyire Debrecenből és az agglomerációjából álló Hajdú-Bihar 1-es és a nyíregyházi szavazókörök alkotta Szabolcs-Szatmár-Bereg 1-es körzetekben már 2018-ban sem sikerült meggyőző fölénnyel nyernie a Fidesznek – derül ki a Telex cikkéből. Ez azt jelenti, hogy egyik kerületben sem tudták a kormánypárt jelöltjei 50 százalékot meghaladó szavazataránnyal elhozni a választást. Az ellenzéki összefogás így viszont veszélyt jelenthet a két ottani Fideszes jelölt képviselői mandátumára. Ez a két jelölt pedig nem más, mint Kósa Lajos (Debrecen) és Szabó Tünde (Nyíregyháza).

Ráadásul 2018-ban az ellenzék több hibát is vétett, például a legesélyesebbnek tartott jelöltjük a Kósával szemben helyi beágyazottsággal egyáltalán nem rendelkező Gurmai Zita volt. Ezúttal a helyben elég jól ismert DK-s Varga Zoltán lesz a volt polgármester kihívója, bár hozzá kell tenni, hogy Varga az előválasztást leszámítva eddig rendre alulmaradt az éles megmérettetések során.

Első blikkre komolyan fenyegetheti az ellenzék Szabó Tünde mandátumát is, ugyanis Nyíregyházán a Jobbikos, önkormányzati képviselő Lengyel Máté lesz az államtitkár kihívója, aki a legutóbbi választáson 19 százalékot szerzett, amit ha összeadunk a 2018-ban az MSZP színeiben induló Csabai Lászlóné (ő a város korábbi polgármestere volt) 33 százalékával, már nagyobb számot kapunk, mint a Szabó által akkor megszerzett 40,34 százalék. Lengyelnek azonban nem Szabó lesz az egyetlen ellenfele, meg kell még küzdenie a most éppen a Gattyán párt jelöltjeként induló Helmeczy Lászlóval, aki volt már Fideszes, illetve az Együtt és a DK jelöltje, meg MLSZ alelnök, no meg a Kósa Lajos renoméjának nem sokat használó híres csengeri örökösnő ügyvédje is. Helmeczy ráadásul ismert figurája a helyi közéletnek, így előfordulhat, hogy néhány százalékot képes lesz elhalászni Lengyel elől.

Kövessék a hvg.hu választási térképén a billegő körzeteket!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában