Nehéz év elé néz a világgazdaság

Ezt olvasta már?

Krisztalina Georgijeva, a Nemzetközi Valutaalap feje szerint 2023 még a mögöttünk hagyott évnél is nehezebbnek ígérkezik. Egyszerre lassulnak le a világ legnagyobb gazdaságai, és ezt a világ jó része megérzi.

A világgazdaság jó része számára 2023 nehéz év lesz, mert a fő növekedési motorok – az Egyesült Államok, Európa és Kína – mind gyengülő aktivitással szembesülnek – jósolta a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Krisztalina Georgijeva. 

Rosszak a világgazdasági kilátások a következő évben (illusztráció)Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az IMF vezetője a CBS „Face the Nation” programjának nyilatkozva azt mondta, az újév „keményebb lesz, mint a magunk mögött hagyott év” – írta a Reuters. Az ok: az USA, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul le.

Már az IMF októberi világgazdasági előrejelzése sem tűnt túl optimistának: csökkentették növekedési előrejelzésüket az elhúzódó ukrajnai háború hatásai, a magas infláció és a nagy jegybankok, mint a Federal Reserve kamatemelései miatt – derül ki a vg.hu összeállításából.

Azóta Kína felhagyott a gazdaságot visszafogó zéró-Covid politikával, de a gazdasága újranyitása kaotikus, és a fogyasztók most a járvány gyors terjedése miatt váltak óvatossá. Újévi köszöntőjében Hszi Csin-ping elnök egységre és új erőfeszítésekre kérte a kínaiakat.

Negyven év után először, Kína növekedése 2022-ben valószínűleg megegyezett a globális növekedéssel, vagy alatta volt – mondta Georgijeva, aki nemrégiben maga is Kínában járt. Ráadásul a járvány futótűzszerű terjedése a következő hónapokban is visszafoghatja a kínai gazdaságot, tette hozzá.

Kínában voltam a múlt héten, egy buborékban, egy városban, ahol nincs Covid. De ez nem marad így, miután az emberek elkezdenek utazni – mondta. A következő hónapok kemények lesznek Kína számára, a hatás a növekedésre negatív lesz, a régióra is, és a globális gazdaságra is – jósolta az IMF-vezér.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában