Nagyot tévedtek a felmérések: centiken múlott, hogy Biden győzni tudott Trump felett

Ezt olvasta már?

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az idei amerikai elnökválasztás valóban sok szempontból precedens nélküli volt, és hozta azokat az izgalmakat, amelyeket vártunk tőle előzetesen. A felmérések sima Biden-győzelmet vetítettek előre, de a felmérések 2016-ban is jelentősen alulmérték Trumpot, így ebből nem indulhattunk ki. Mindenesetre a választás esélyese Joe Biden volt, és bár Trump sem volt esélytelen, azért a győzelme meglepetés lett volna.

Ehhez képest ahogy egyre zárták be az urnákat, és elkezdték közzétenni a hivatalos eredményeket, elképesztő Trump-fölény mutatkozott. Hamar megnyert három fontos csatatér-államot, Floridát, Ohiót és Texast, behozhatatlannak tűnt az előnye Georgiában, Észak-Karolinában, és északon, Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában – bár alacsony volt a feldolgozottság – tetemes volt az előnye. Aztán elkezdtek jönni a levélszavazatok, és Biden fokozatosan került Trump elé a maradék csatatér-államokban, míg végül megnyerte a választást.

Tudtuk, hogy a levélszavazatokban több lesz a demokrata voks, de nem gondoltuk, hogy ennyivel.

Fontos elmondani, hogy a vizuális Biden-fordítás nem jelenti azt, hogy a demokrata jelölt utólag fordította meg az állást. A levélszavazatok is részei a lakossági összvoksnak, ha nem lett volna járványhelyzet és a sok levélszavazat, akkor minden bizonnyal már alacsony feldolgozottság mellett is Biden-előnyt láttunk volna azokban a tagállamokban, és akkor nem tűnt volna úgy néhány óráig, hogy Trump nyert.

Mennyire volt sima?

Ha vetünk egy pillantást az elektori kollégiumra, ahol a szavazás eldől, akkor jelentős Biden-előnyt láthatunk. A már biztosan megszerzett államokkal Bidennek 279 szavazata van, Trumpnak csak 214. A szavazatokat még mindig számolják több tagállamban, de a verseny már eldőlt, mert Biden 279 elektorát már nem tudja elveszíteni, a győzelemhez pedig 270 kell. Ha a maradék négy tagállamban is eldől a verseny, alighanem így fog kinézni a térkép:

Szinte biztosan Bidnehez írhatjuk Georgiát is (16 elektor), ezzel pedig 295 elektora lenne. Az államban újraszámolják a szavazatokat, így még nem hirdethetünk győztest, de a demokrata jelölt 12 ezres szavazatelőnye alighanem kitart az újraszámlálás után is. Arizona viszont kétesélyes, könnyen megszerezheti Trump (11 elektor), Alaszkát biztosan (3), Észak-Karolinát nagy valószínűséggel behúzza, a legvalószínűbb végeredmény így 295-243 Biden javára.

Ez alapján úgy tűnhet, hogy könnyű győzelmet aratott Biden, pedig a valóságban csak centiken múlott.

Nézzük meg a csatatér-államokat, ahol a verseny eldőlt. Itt azt látjuk, hogy sok helyen 1%-pont alatt volt a különbség. Georgiában például egészen minimális, 0,2%-pont Biden előnye, de 0,6%-ponttal nyerte Wisconsint és 0,7%-ponttal Pennsylvaniát (utóbbiban 1-2 tizedet még talán változhat az eredmény).

Ha Pennsylvaniában és Georgiában is kikap, valamint nem lesz az övé Arizona és Észak-Karolina (amire a jelenlegi állás szerint van esély), már nem nyerte volna meg a választást, hiszen csak 259 elektora lett volna így, Trumpnak pedig 279. Georgiában 12 ezer, Pennsylvaniában 45 ezer szavazattal vezet Biden,

tehát kevesebb mint 60 ezer szavazaton múlott, hogy ki nyerte meg az amerikai elnökválasztást.

Nem véletlen, hogy Trump pont ezekben az államokban támadta meg a választás eredményét. Ha minden a várt szerint alakul, és jogi keresetét elutasítják Pennsylvaniában, Georgiában pedig az újraszámlálás után is veszít, nem marad más lehetősége, mint elismernie a vereséget, és beletörődni, hogy az összes leadott szavazat 0,04%-a döntött.

Mekkorát tévedtek a felmérések?

Előzetesen azt mondtuk, hogy Bidennek olyan nagy az előnye a felmérésekben, hogy csak rendkívül nagy pontatlanság mellett lehetséges, hogy Trump valós támogatottsága magasabb legyen Bidennél.

Végül pontosan az történt, amit sokan előrevetítettek: Trump támogatottsága valóban magasabb volt annál, mint amit mértek, sok billegő államban egészen nagyot tévedtek, mindenhol Biden javára:

Bidennek az volt a szerencséje, hogy mindez nem egyenletes oszlott meg: olyan helyeken tévedtek ugyanis a legnagyobbat a felmérések, ahol eleve Trump volt esélyes: Ohióban és Texasban, ahol pedig nagy volt Biden előnye (Michiganben és Pennsylvaniában), ott kisebb volt a tévedés. Floridában láttunk fordulást a felmérésekhez képest, de ez még belefért Bidennek. Georgiában pedig égbekiáltó szerencse Biden számára, hogy a felmérések egyáltalán nem mérték alul Trump támogatottságát – ha így lett volna, gondban lehetett volna a demokrata jelölt:

Mivel még számolják a szavazatokat néhány államban, egy-két tized különbség végül lehet, de a nagykép ettől nem változik. Itt kell elmondani, hogy a felmérések átlagosan idén nagyobbat tévedtek, mint 2016-ban – akkor 3,3%-pont volt a tévedés, idén 3,9%-pont. Ismét Biden szerencséje, hogy a tévedések eloszlása neki kedvezett:

ha Pennsylvaniában és Michiganban akkorát tévednek idén, mint 2016-ban, akkor Biden elveszíti a választást. De pont ezeken a helyeken tévedtek kisebbet.

Összességében tehát az elektori kollégiumban nagy többsége lesz Bidennek, amire a jogi hercehurcák és újraszámlálások miatt extrém esetben szüksége is lehet (ha például ad absurdum elveszik tőle Pennsylvaniát, akkor már számít Georgia). Ezekben a kritikus államokban viszont egészen hajszálnyi volt a különbség. Tisztán látszik, az amerikai elnökválasztás kimenetele tényleg csak centiken múlott.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img