Nagy a baj Csehországban, tombol a koronavírus: 15 ezer beteg, 120 halott egyetlen nap alatt

Ezt olvasta már?

Eltemették Valéry Giscard d’Estaing volt francia elnököt

Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában halt meg a héten koronavírus-betegségben. A Tours városhoz közeli...

Ezt már szinte lehetetlen követni: mégis folytatódnak a brexittárgyalások

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó, a jelentős nézetkülönbségek miatt felfüggesztett tárgyalások folytatásáról állapodott meg szombaton Boris Johnson brit...

Emléktáblát szenteltek Szájer Józsefnek a brüsszeli ereszcsatornán

A Fidesz volt európai parlamenti képviselője még november 27-én bukott le egy belga fővárosban rendezett orgián,. amelyről  rendőrök érkezésekor iratok nélkül, az ereszcsatornán menekült,...

Hatalmas szélvihar pusztított Csehországban – képek

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban egy rendkívül erős szélvihar következtében, amely szombatra hajnalban és délelőtt söpört végig főleg az ország északi részein...

Egyetlen nap alatt 15 ezer új megbetegedést regisztráltak a Magyarországhoz hasonló népességű Csehországban, rengetegen, 120-an haltak meg, így hiába próbálták meg elkerülni, csütörtökön a tavaszihoz hasonló, újabb szigorításokat léptetett életbe a kormány. Többek között bezártak az üzletek, elérhetetlenné váltak egyes szolgáltatások, sőt, még az emberek szabad mozgását is korlátozzák. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy – bár nagyon bíztak a teljes elzárkózás elkerülésében – további szigorításokra kényszerülnek.

Az uniós tagországok közül Csehországot érinti az egyik legjobban a koronavírus-járvány második hulláma. A közép-európai országban valósággal tombol a járvány, és a kormányzati szigorítások ellenére egyelőre nem látszik a kiút. 

Szerdán 14 969 új megbetegedést regisztráltak és 120-an haltak meg, nagyon nagy tehát a baj.

A tavaszira emlékeztető szigorítások

A Babis-kormány szeretné elkerülni a tavaszihoz hasonló, drasztikus intézkedések bevezetését, azonban az országban annyira rossz a járványhelyzet, hogy az első hullámra emlékeztető, komoly szigorításokat kellett bevezetni. Mától kezdve ugyanis

az alapszükségleti (élelmiszer, tisztálkodószer stb.) termékeket árusító boltokon kívül bezárják az összes üzletet és szolgáltatást.

Ezen felül korlátozzák a lakosság szabad mozgását is, ez alól kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése. Az új rendelkezések értelmében parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt. Az intézkedések november elejéig maradnak érvényben.

Nincs vége a sornak: szerda reggeltől országszerte kötelező a maszk viselése a köztereken és a gépkocsikban is. A rendelkezés nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor az utcán vagy az autóban kizárólag családtagok vannak együtt, valamint a sportolásra. Egyébként zárt termekben, tömegközlekedési eszközökön már néhány hete hordani kell a maszkot.

Bezárt étterem terasza a prágai Óvárosi téren, a háttérben az óvárosi városháza órája, az OrlojForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Arról nem is beszélve, hogy október eleje óta szükségállapot van érvényben az országban, aminek következtében november elejéig zárva lesznek az iskolák, a vendéglők, a klubok, valamint szüneteltetik a kulturális és sportrendezvények megtartását is.

Pedig pár napja a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában még bizakodó volt Andrej Babis miniszterelnök. “Korábban kizártam a gazdaság tavaszihoz hasonló leállítását, de ha nem leszünk következetesek, most ez is bekövetkezhet” – intézett drámai felhívást a cseh polgárokhoz, amelyben az intézkedések következetes betartására szólította fel a lakosságot. Abban a cseh politikusok és szakértők egyetértenek, hogy a tavaszihoz hasonló teljes leállást nem bírna el a cseh gazdaság. Ahogy Milos Zeman államfő fogalmazott, “Csehország nem engedheti meg magának, hogy még egyszer leállítsa gazdaságát”. 

Abban, hogy ez a helyzet kialakult, nagy a felelőssége a korábbi egészségügyi miniszternek, Adam Vojtechnek, aki hibás intézkedései után szeptember közepén lemondásra kényszerült.

A miniszteren elsősorban azt kérték számon, hogy kapkodva hozott intézkedéseket, amelyek sokszor ellentmondtak egymásnak.

Megdőlt az eddigi rekord 

Ha így mennek tovább a dolgok, akkor elkerülhetetlen lesz a “totális bezárkózás.” Aki figyelemmel kíséri a tendenciákat, az pontosan tudja, hogy Csehország európai viszonylatban nagyon rosszul áll. Elég csak a mai adatokat megnézni:

rekordszámú, 14 969 új beteget regisztráltak a hatóságok.

A szám kiugróan magas: háromezerrel több az eddigi csúcsnál. Emlékezetes, már az is jelentős hír volt, amikor szeptember végén kilencezer új megbetegedést jelentettek. A mostani adat azonban valósággal sokkoló, és egyben azt is jelzi, nagyon nagy a baj Csehországban. 

A koronavírus-járvány miatt védőöltözetet visel a cseh választási bizottság egyik tagja, miközben egy szavazóurnát tart a kezében egy autós szavazóállomáson a szenátusi választás második fordulójában PrágábanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Szintén kedvezőtlen adat, hogy a 10,7 millió főt számláló országban jelenleg 124 ezer fertőzöttet tartanak számon, ami azt jelenti, hogy nagyjából minden századik ember fertőzött. A vírus okozta szövődményekben csak ezen a héten 253-an haltak meg, szerdán már 120-an. A vírus rendkívül gyorsan terjed az országban, aminek következtében a kórházban kezeltek száma látványosan emelkedett – számuk szerdán 4417-re nőtt. A legkevésbé sem biztató, hogy a mutató megnégyszereződött, akárcsak a súlyos, kórházi esetek száma, ami háromszorosára nőtt. Utóbbiba jelenleg 657 beteg sorolható az orvosok szerint.

Ötszáz koronavírus-fertőzött ellátására alkalmas tábori kórházat alakítanak ki katonák egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én. Csehországban gyorsan emelkedik a fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is, ezért a kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be, amelyek szinte megbénították az országot.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Sokat mondó WHO-adatok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti statisztikái szerint az átlagosnál jobban sújtja a járvány a cseheket. Az egymillió főre vetített összes fertőzött számában ugyanis csak Spanyolország, Luxemburg és Belgium produkál rosszabb számokat náluk.

Forrás: Origo

A táblázatban látottakhoz képest a helyzet tovább romlott. Bár vannak olyan országok – például az Origo által már korábban többször bemutatott Belgiumban és Spanyolország -, ahol a tavaszi védekezést is elrontották, így összességében rosszabb a helyzet, Csehország azonban az elmúlt heti adatok alapján erősen közelít hozzájuk.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Kritikus a helyzet a méteres havazás miatt Ausztriában – vasárnap estig három méter is eshet

Folyamatosan havazik péntek óta Ausztria egyes vidékein. Karintiában több helyen is egy méter körüli hó esett az ORF osztrák közmédia összefoglalója szerint. Karintiában a Lesach-völgyben a...

Kerülj karácsonyi hangulatba! Adventi pop-up pékség és boltocska nyílt a Bartókon

Kapor és túró párosa pihe-puha tésztába zárva Húsos kaják Pakolj egymásra minden jót!...

Pasta Head: frissen gyúrt tészták, ütős olasz szószok | Street Kitchen

Nem bírod a tojáskrémet? Ezt te is imádni fogod! Green Kitchen Csicsóka még...

Itt a MEGÚSZÓS KAJÁK 2 unboxing!

Green Kitchen A káposzta újjászületése Karácsony A brownie lelke ezesetben a...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -