Muszlim fanatikus, szír migráns a coloradói tömeggyilkos lövöldöző

Ezt olvasta már?

Egyre több részlet derül ki a hétfői, tíz halálos áldozattal járó coloradói lövöldözés elkövetőjéről, Ahmad Al Aliwi Alissról. A muszlim férfi Szíriában született és még kisgyerek volt, amikor családjával az Egyesült Államokba települt át. A közösségi oldala és barátai elmondása szerint szimpatizált különböző közel-keleti iszlamista csoportosulásokkal, köztük az Iszlám Állam terrorszervezettel, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan támadta Donald Trump volt elnököt annak bevándorlásellenes politikája miatt. A támadó gyakran tiltakozott az állítólagos „iszlamofóbia” ellen, ezt a tág fogalomkört egyenesen a rasszizmussal azonosította. Korábban volt már rendőrségi ügye, mivel megverte az egyik osztálytársát. Sajtóinformációk alapján Ahmad Al Aliwi Alissa az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) látókörében is volt, azért, mert kapcsolatban állt egy olyan személlyel, aki ellen az FBI egy másik ügyben nyomozást folytatott.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, tíz ember, köztük egy rendőr is meghalt hétfőn a King Soopers nevű áruházban végrehajtott fegyveres merényletben a Colorado állambeli Boulder városában, mintegy 45 kilométerre Denvertől.

A rendőr neve Eric Talley, aki 51 éves és hétgyermekes családapa volt.

Sajtóbeszámolók szerint az elsők között érkezett a lövöldözés helyszínére.

A tíz halálos áldozat kora 20 és 65 év között van.

A boulderi hatóságok a merénylet közben lábon lőtték a fegyveres támadót, akit előbb kórházba, kedden pedig – az előzetes letartóztatás szabályinak megfelelően – börtönbe szállítottak.

A baloldali, demokrata párti lapok a tíz ember halálát okozó támadót először fehér férfiként írták le, néhány órával később a rendőrök azt közölték róla, hogy Ahmad Al Aliwi Alissa a neve és 21 éves. Az állampolgárságát nem hozták azonnal nyilvánosságra.

Kicsoda valójában Ahmad Al Aliwi Alissa?

A CBS Denver szerint a merénylő Szíriában született, ezt támasztja alá a Facebook-profilja is. Ezt a sajtóinformációt kedden megerősítette a coloradói rendőrség. A helyi hatóságok még hozzátették: az 1999-es születésű, szír-amerikai állampolgárságú Ahmad Al Aliwi Alissa a családjával 3 éves korában, 2002-ben érkezett Szíriából az Egyesült Államokba, egész pontosan a coloradói Arvada városába, ami 34 kilométerre található a fegyveres támadás helyszínéből, Bouldertől.

A kanadai Post Millennial munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy Ahmad Al Aliwi Alissa a Twitter-oldalán gyakran fejtette ki a véleményét politikai és vallási kérdésekről, bár ő ezt a két témát nem választotta el egymástól. Ezek alapján egyértelmű, hogy iszlám vallású.

A későbbi támadó gyakran tiltakozott az állítólagos „iszlamofóbia” ellen, ezt a tág fogalomkört egyenesen a rasszizmussal azonosította. Szerinte az is iszlamofób megnyilvánulás, hogy számos nyugati országban a nők nem viselhetnek arcot eltakaró kendőt.

Több bejegyzése azt mutatja, hogy Ahmad Al Aliwi Alissa élesen kritizálta Donald Trump volt amerikai elnököt annak a bevándorlásellenes intézkedései miatt, néha pedig minősíthetetlen jelzőkkel illette őt. A merénylő szerint a migráció jó dolog, amire Amerikának szüksége van. Még 2019-ben tiltakozott az mexikói-amerikai határon lévő kerítés bővítése ellen, mert az távol tartaná az illegális migránsokat az Egyesült Államoktól.

A merénylőről elsőként a neve elhallgatását kérő öccse nyilatkozott a Daily Beast újságíróinak. azt mondta: testvére paranoid és nagyon antiszociális típusú ember, aki mentális problémákkal küszködik.

Szerinte ezekkel a problémákkal hozható összefüggésbe a hétfői lövöldözés, és annak nincsenek politikai indítéka. Arról ugyanakkor nem beszélt a szír férfi, hogy az esetleges mentális zavart orvosi szakvélemények megerősítették-e vagy sem.

A téma kapcsán interjút adott Ahmad Al Aliwi Alissa egyik barátja, Damien Cruz is. Cruz elárulta az újságíróknak, hogy a merénylő gyakran beszélt vele politikai és ezzel összefüggő vallási kérdésekről. Neki például azt mondta, hogy a muszlimokkal rosszul bánnak Amerikában, ezért ő még azt sem teheti meg, hogy az Iszlám Államra (ISIS) utaló kertet állít be a közösségi oldalán profilképként, vagy más módon fejezi ki, hogy szimpatizál a hírhedt terrorszervezettel. Szerinte sokan azt is sérelmezték, hogy néha arab betűkkel írta le a nevét a különböző közösségi platformokon.

A támadónak egy másik, a neve elhallgatását kérő ismerőse azt nyilatkozta a Denver Postnak, hogy erőszakos volt, ami azzal is összefüggésbe hozható, hogy még a középiskolától kezdődően birkózott, egy alkalommal pedig megfenyegette a csapattársait, hogy megöli őket.

Egy férfi csellózik az áldozatok emlékére a King Soopers áruház parkolójánál felállított rögtönzött emlékhelyen a Colorado állambeli Boulderben, 2021. március 23-án.Forrás: MTI/AP/David Zalubowski

A CBS4 információi alapjánAhmad Al Aliwi Alissa-t 2017 novemberében letartóztatták, mivel megverte az egyik gimnáziumi osztálytársát, de végül elengedték.

Kedden arról írt a New York Times, hogy informátoraik szerint Ahmad Al Aliwi Alissa az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) látókörében volt, azért, mert kapcsolatban állt egy olyan személlyel, aki ellen az FBI egy másik ügyben nyomozást folytatott. Az FBI-szállal kapcsolatosan semmilyen további részletet nem közöltek és egyelőre a Szövetségi Nyomozó Iroda sem kommentálja az ügyet.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img