Müller Cecília: Túl sokan vannak kórházban az igazolt koronás fertőzöttek számához képest

Ezt olvasta már?

Csak három szakorvos maradt, működésképtelen a Jahn Ferenc Kórház egyik belgyógyászati osztálya

Három szakorvos maradt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati Osztályán, így a II. Belgyógyászati Osztály és Gasztroenterológia Osztály működésképtelenné vált – ez derül ki abból...

Szlovákia kétmillió adag orosz vakcinát rendelt

Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén - jelentette...

Szlovákia is bevásárol a Szputnyik V-ből, az első adag meg is érkezett

Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén - jelentette be...

Joe Biden a családja korrupciógyanús ügyeiben érintett tanácsadót akar uniós nagykövetnek küldeni

Mark Gitenstein volt bukaresti amerikai nagykövet, Joe Biden elnök közeli barátja és egykori tanácsadója lehet az Amerikai Egyesült Államok új, az Európai Unióhoz akkreditált...

Ma dönt a kormány a határzár meghosszabbításáról. Ez hangzott el az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az összes pozitív esetszámhoz képest a kórházban ápoltaknak az aránya növekszik – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A tiszti főorvos szerint ez nem kedvező. Előzőleg ismertette a járvány akutális adatait, például, hogy 54 fő van lélegeztetőgépen és 773 embert ápolnak kórházban, akiknek az állapota súlyos vagy közép-súlyos.

Kérdésekre válaszolva közölte, nem tervezik a maszkviselés kötelezővé tételét az edzőtermekben, de azt javasolta, hogy inkább a szabadban sportoljanak az emberek.

Mennyire veszélyes, ha egy átlagos ember egyszerre lesz influenzás és koronavírusos? – kérdezte az InfoRádió. A tisztifőorvos erre azt mondta, valószínűleg több szövődménnyel és problémával járhat.

A Dunántúli Napló a fürdőkre, wellnesshotelekre vonatkozó szabályozásra kérdezett rá. Müller Cecília szerint csakis egészségesek menjenek ilyen helyekre, de ne töltsenek túl sok időt az öltözőkben.

Nincs semmi akadálya annak, ha idősotthonokban a hozzátartozók a kerítésen keresztül beszélgetnek a hozzátartozókkal, csak legyen rajtuk maszk és tartsanak legalább 1,5 méteres távolságot – mondta egy másik kérdésre.

A Vas Népe egy olvasója az iskolások otthoni karanténjára kérdezett rá, hogy túl hamar visszaengedik őket. Erre a tiszti főorvos elárulta, hogyan számítják a karantén tíz napját: a tünetek megjelenését megelőző három naptól, és a tünetesek csak orvosi igazolással mehetnek újra iskolába.

Müller Cecília szerint 21 helyen mérik a vírus örökítőanyagának mennyiségét a szennyvízben. Ismét elmondta, mi a jelentősége ennek: előrejelzi a járvány megjelenését. Budapesten 3 helyen vesznek ilyen mintát – mondta, majd közölte:

elsősorban most Nyugat-Magyarországon látunk növekedést.

Az RTL Klub arra kérdezett rá, milyen alapon számolták ki a vírus reprodukciós számát, amiről kedden azt mondta, hogy egy körül alakul. A válasz: a járványügyi adatok alapján.

Az operatív törzs nem óhajt beleszólni az emberek magánéletébe, így nem fogják megmondani, hogy az emberek elfogadjanak-e családi rendezvényre vagy egyéb eseményre való meghívást. Nagy óvatossággal és kellő bölcsességgel rendezzék meg ezeket – mondta még.

Az oktatásról azt közölte: jelenleg 30 óvodában és hat iskolában van rendkívüli szünet, illetve 130 osztályban és 4 iskolában van digitális munkarend érvényben. Kérte az általános higiénés szabályok betartását, és jelezte hogy október 1-től elindul az iskolai hőmérőzés, majd emlékeztetett rá, hogy csütörtökön lesz az idősek világnapja, ez alkalomból Ferenc pápát idézte:

Az időskor nem betegség, hanem kiváltság.

Tanácsokat is adott az időseknek: ne legyenek túl sokáig közösségi helyiségekben, tartsák a távolságot, otthon gyakran szellőztessenek, mossanak kezet, fertőtlenítsenek – ha el tudják látni magukat. Legyen otthon náluk háztartási kesztyű, és vírusoló fertőtlenítő szer – mondta. A fiataloktól azt kérte: vigyázzanak hozzátartozóikra.

A kormány ma dönt határzárttól – közölte a tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes, aki szerint erről csütörtökön lesz részletes tájékoztatás. Arról is beszélt, hogy Szlovéniába teszt nélkül beengedik a határ közelében földdel rendlekező földművelőket, illetve, hogy mentesülnek a tíz napos karantén alól a naponta ingázók, az átutazó kereskedők, szállítók, diplomaták, tervezett sürgős ellátásra érkezők, és így tovább.

Ismertette a rendőrség elmúlt  24 órában végzett járványügyi tevékenységét is:

  • 36 esetben intézkedtek;
  • 15 esetben nem megfelelő maszkhordás miatt, közülük 12 embert figyelmeztettek, hármat feljelentettek;
  • kedd délután az Őrs Vezér téren két ember ellen intézkedtek, akiken nem volt maszk egy járművön;
  • üzletekben és közösségi terekben 21 intézkedés volt, 13 embert figylemeztettek, 4-et megbírságoltak, 4-et feljelentettek;
  • múlt hétfő óta 493 esetben intézkedtek és 42 embert jelentettek fel a védelmi intézkedések megsértése miatt.
- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Változtatott nyitási tervén Ausztria

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírus teszt lesz...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -