Müller Cecília: Elindult itthon az angol mutáns közösségi terjedése

Ezt olvasta már?

Elérkezett az áttörés Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a csütörtök este zárult egy hétben országszerte 46 796 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal, 24 524-gyel, 34,4 százalékkal kevesebbet, mint...

Afrikában az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 3 milliót

Afrikában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a 3 milliót csütörtök estére - jelentette be az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (Africa CDC). Az Afrikai Unió...

Meredeken csökken az új koronavírusos esetek száma a briteknél

Az év eleji tetőzés óta nem mért ütemben javulnak a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulásáról tanúskodó legújabb adatok. A szigetországban az első és a második, koronavírus...

Erős utórengés volt Görögországban

Csütörtökön 5,9-es erősségű utórengés rázta meg Görögország középső részét, az előző napi 6-os erősségűre becsült földmozgás nyomán - közölte az athéni földtani intézet. Erős utórengés...

Az ország tiszti főorvos szerint tulajdonképpen elmaradt idén az influenzajárvány. A kínai vakcinák dokumentációja azonban megérkezett.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

“A járvány nem enged a szorításából” – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy hosszú ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Müller Cecília szerint ezért még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának. Hozzátette, hogy emelkedik a kórházban ápolt betegek száma, és a lélegeztetőgépre is egyre több páciens szorul.

Nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól – közölte.

Müller elmondta, hogy Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen, Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán is emelkedett a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben.

Szintén óvatosságra intett a vírus mutációi miatt.

Müller elmondta, hogy egyelőre csak a brit variáció jelent meg Magyarországon, eddig 193 embernél mutatták ki az angol mutánst.

A fertőzöttek átlagéletkora 51 év, hatéves a legfiatalabb, és 84 éves a legidősebb érintett.

A tiszti főorvos hozzátette, hogy eddig csak 8 embert azonosítottak, akik külföldön jártak, és behurcolták Magyarországra a vírust. Ez azt mutatja, hogy közösségi terjedés van az angol mutánsból.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a brit mutáns nem okoz súlyosabb betegséget, de nagyobb a fertőzőképessége, és gyorsabban terjed, mint az eredeti változat.

A tiszti főorvos közölte, hogy tovább folytatódik a héten a regisztrált idősek, illetve a háziorvosoknál a 60 éven aluli krónikus beteg oltása, ezen kívül több idősotthonba is eljutnak az oltócsoportok, és zajlik az egészségügyi dolgozók oltásának második köre is.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy otthoni oltakozást nem lehet kérni, csak oltóhelyeken és a háziorvosoknál oltanak. Viszont, ha valaki jelzi, hogy nem tud eljutni egyik helyre sem, a háziorvos döntheti el, hogy az otthonában oltja-e be az érintettet.

Az országos tiszti főorvos megerősítette, hogy kedden a kínai vakcina dokumentációja is megérkezett Magyarországra, jelenleg tanulmányozzák.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy hihetetlenül kevés influenzás eset van jelenleg Magyarországon.

“Az idei influenzajárvány elmaradt” – közölte.

Az elmúlt héten mindössze 5100-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Az országos tiszti főorvos szerint az influenza jelenléte messze a járványos küszöbérték alatt van, körülbelül az egyharmada.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Újabb, egy harmadik földrengés rázta meg Új-Zélandot, ezreket evakuáltak

Kevesebb mint nyolc óra alatt három földrengés rázta meg Új-Zélandot. Ezúttal 8,1-es erőséggű rengéseket mértek a Kermadec-szigetek térségében. Éppen ott, ahol csütörtökön a második...

Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza: ilyen a LegyenAz. | Street Kitchen

Green Kitchen A maradék pöri újjászületik! Vegetáriánus ételek Egyszerűen nem lehet...

A Tunki-tunki sokkal több, mint egy nagyon szerethető magyar vállalkozás

A kakaós csiga önmagában is elég brutál A pirult sajt, a fokhagymás olaj, a ropogós...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -