Most már mi is csak negatív teszttel mehetünk Franciaországba

Ezt olvasta már?

Meglepő nyilatkozat Trump 2024-es esélyeiről egy Trump-kritikus republikánustól

Romney következetes Trump-kritikusnak számít a párton belül és az egyetlen republikánus, aki a volt elnök mindkét alkotmányos felelősségre vonási tárgyalásán (impeachment) Trump ellen szavazott....

“Ültem két évet, de nem vagyok orvvadász”

AGYONLŐLEK A KUTYÁDDAL EGYÜTT! – hangzott a töltött puskával fenyegető vadász felszólítása, aki rögtön egy levegőbe adott lövéssel indította a párbeszédet. ...

Olaszországban húsvét alatt is maradnak a korlátozások

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbítását jelentette be legalább április 6-ig az olasz egészségügyi miniszter szerdán, miközben San Marino Köztársaság nemzeti oltási napot hirdetett...

Biztonságos a kínai vakcina a Belgiumban élő magyar kutató szerint

Bízik a kínai vakcinában a világhírű Leuveni Katolikus Egyetem magyar kutatója. A Hír TV-nek Belgiumban nyilatkozó Pokreisz Péter, az orvostudományok doktoraként több évtizede foglalkozik...

A vasárnap éjféltől érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott. Az új szabályozás alól mentességet élveznek a határ menti ingázók és a fuvarozók.

A hatóságok elsősorban a légi és tengeri úton érkezőket ellenőrzik a repülőtereken és a kikötőkben, ami jelenleg heti 62 ezer beutazót érint – jelezte Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter.

A párizsi repülőterek igazgatósága szerint a szigorítás “nem jelent sok változást”, sőt egyszerűbbé vált az eljárás, mert mostantól mindenkit ellenőrizni kell a belépéskor.

A Roissy és az Orly termináljain a határőrök minden érkezőnek a személyi okmányai mellett a PCR-tesztjét is ellenőrzik.

Akinél nincsen ilyen igazolás, annak a Vöröskereszt munkatársai helyben elvégeznek egy antigén gyorstesztet, amelynek az eredménye negyedórán belül megvan.

A járvány kezdete óta Franciaországban 73 049-en vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 172-en.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a kórházi ápolásra szorulók száma vasárnap átlépte a 26 ezret, amire december óta nem volt példa, jelenleg 26 357-en vannak kórházban, ami ezerrel több, mint egy héttel ezelőtt. Közülük csaknem 3 ezren vannak intenzív osztályokon, számuk az elmúlt héten fokozatosan emelkedett, egy héttel ezelőtt 2766 súlyos beteget ápoltak.

A pozitív tesztek aránya 7 százalék, s a napi esetszám az elmúlt héten mindennap meghaladta a 20 ezret, az elmúlt 24 órában 18 436 új esetet jelentettek.

A karantén december 15-i feloldása után több mint egy hónapig stagnáltak a járványmutatók, az elmúlt napokban megkezdődött lassú emelkedés miatt az egészségügyi ellátórendszernek már több mint felét a fertőzöttek foglalják el.

A nem csökkenő adatok és a vírusnak a fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza. Szerinte

a fertőzőbb variánsok aránya egyes régiókban már 7-9 százalék is lehet az új esetekben.

A kormány eddig azt az álláspontot képviselte, hogy meg kell várni az éjszakai kijárási tilalomnak tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének hatását a mutatókra. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács heti ülését, amely azt is meg fogja vitatni, hogy a jelenlegi korlátozások elégségesek-e a járvány további terjedésének megfékezésére vagy pedig újabb szigorításokra van szükség.

Amennyiben a lezárásról születik döntést, azt maga Emmanuel Macron fogja bejelenteni szerdán vagy csütörtökön, ahogy az március 16-án ez első, és október 28-án, a második lezárás előtt is történt.

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnöki hivatalban egy inkább az őszi, kevésbé szigorú karantén forgatókönyvét fontolgatják, amely szerint az iskolák nyitva maradhatnak, a kereskedelmi egységek közül viszont csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a le Journal du Dimanche című hetilapnak elmondta: a köztársasági elnök és a miniszterelnök is támogatja azt, hogy az iskolákat, amíg lehet nyitva kell tartani, az a stratégia eddig is jól működött.

“A jó egyensúlyt kell megtalálni, minden üzletet nyitva kell hagyni, hogy ne legyen vita arról, hogy mi létszükséglet és mi nem” – fogalmazott Geoffroy Roux de Bézieux, a legnagyobb munkáltatói szervezet, a MEDEF vezetője a novemberi vitákra utalva a könyvesboltok bezárásáról.

A vendéglátó egységek (kivéve az elvitelre vagy házhoz szállítást vállalók), a kulturális intézmények (mozik, színházak, múzeumok), az egyetemek és a sportolásra alkalmas helyek október vége óta zárva vannak, s a karantén december 15-i feloldása óta éjszakai kijárási tilalom van életben, amelyet csak karácsony estére oldottak fel.

A kormányzat az oltási program mellett a kedvezőbb időjárás visszatérésre is számít ahhoz, hogy a helyzet elfogadhatóbb legyen “a várhatóan nehéz február és március után”. Jean Castex miniszterelnök szombaton jelezte, hogy az a cél, hogy “hosszan el tudja viselni az ország a nyomást, miután még messze nem ért véget” a járvány.

Azt is közölte a kormányfő, hogy

a beoltottak száma meghaladta az egymilliót, Olivier Véran egészségügyi miniszter pedig azt ígérte, hogy augusztus végére minden francia be lesz oltva. A tudomány tanács vezetője szerint azonban nyár végére csak negyven százalékos lehet az arány.

A szakemberek szerint – akik a fertőzőbb variánsok terjedése miatt legalább kétméteres védőtávolságot, a textilmaszkok helyett pedig kizárólag sebészi maszk viselését ajánlják – még hónapokig nem térhet vissza az élet a régi kerékvágásba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Oltásért cserébe mehetnének külföldre dolgozni a fülöp-szigeteki nővérek

Érdekes ajánlattal állt elő az ázsiai ország egyik vezető tisztviselője, ám úgy tűnik, a britek semmiképpen sem harapnak a lehetőségre: a CNN cikke szerint...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Brutális fogások Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok! Ég veled kiszáradt steak!...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -