Most akkor félniük kell Orbánéknak? Itt a felmérés az ellenzéki listáról: ha pontos, a Fidesz felkötheti azt a bizonyos gatyát

Ezt olvasta már?

A legutóbbi mérések még azt mutatták, nagyjából hibahatáron belüli, vagy azt éppen csak meghaladó mértékben, 1-2 százalékkal vezetett az ellenzék a kormányzó Fidesz–KDNP koalícióval szemben, ami a gyakorlatban döntetlenközeli eredményt, ám mégis enyhe kormánypárti fölényt hozott volna egy választáson. Ám most elmozdulni látszik a mutató – írja a ZRI Závecz Research legfrissebb kutatását szemlézve a Telex.

Az elemzők szerint a legutóbbi ellenzéki aktivitás, az előválasztás billenthetett a mérleg nyelvén. Számokra fordítva ez azt jelenti, hogy míg szeptemberben a választókorú népesség 38 százaléka támogatta az ellenzéki összefogást, addig mostanra ez 39 százalékra nőtt. Ez ugyan csekély növekedésnek tűnik, ám az eredmény máris figyelemre méltó lesz akkor, ha hozzátesszük: egy hónappal ezelőtt a kormánypártok még 37 százalékon álltak – azaz a különbség mindössze 1 pontos volt –, ám a Závecz szerint a támogatottságuk októberre 35 százalékra csökkent, ez pedig máris 4 százalékpontos különbséget jelent. Korábban más kutatók is ezt a folyamatot jelezték a kormányerők támogatottságával kapcsolatban.

A közvéleménykutató cég elemezte azt is, hogy településtípusok és iskolázottság szerint milyen szórást mutat a pártok támogatottsága. A korábbi tétel, amely szerint az ellenzék elsősorban Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban erősebb jóval a kormánypártoknál, ezúttal is igaznak bizonyult. Hozzátették: a különbségek a kisvárosokban már jelentősen csökkennek, a kistelepüléseken pedig egyértelműen a kormánypártok állnak nyerésre.

(A legfrissebb hírek itt)

Ha az iskolázottságot nézzük, az ellenzéket elsősorban a magasabban képzett szavazók támogatják, az alapfokú képzettségűeknél és a szakmunkásoknál zárul az olló, a támogatottság átfordul a kormánypártok javára.

Ez is érdekelheti: Október 23.: Ilyen volt az ellenzéki összefogás rendezvénye

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img