Miért nincs karanténban Orbán Viktor?

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

A magyar miniszterelnök hétfőn találkozott Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával, akiről másnapra kiderült, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. Mindketten a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén vettek részt, ahol sajtóinformációk szerint külön egyeztetésre is sor került kettőjük között. 

Vidnyánszky Attila értesülések szerint együtt ülésezett a kormányfővel a Nemzeti Kulturális Tanácsban.

Orbán Viktor azonban láthatóan zavartalanul végzi tovább a munkáját, pénteken reggel szokásos élő interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol elhangzott az is, szombaton részt vesz egy Budapest melletti református templom felszentelésén. 

Hiába igyekeztünk magunk is információt szerezni arról, tesztelték-e a miniszterelnököt azóta, Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan egymondatos válaszából ez nem derül ki. 

A miniszterelnök a munkáját az aktuális járványügyi előírások betartásával folyamatosan végzi, programjai a vonatkozó egészségügyi, járványügyi szabályoknak megfelelően zajlanak

– így Havasi. 

Az egészségügyi adatok szenzitív információnak minősülnek, de egy kiemelt közszereplő esetében mégis érthető, hogy mindenkit érdekel Orbán Viktor állapota. A jelenlegi jogi helyzet szerint ha a miniszterelnök beteg, az valóban közérdekű információnak számít, az azonban, hogy letesztelték-e, nem kényszeríthető ki a Miniszterelnöki Sajtóirodából. 

Annak is igyekeztünk utánajárni, hogy a jelenlegi járványügyi protokoll szerint ilyenkor tényleg karanténba kellene-e vonulnia a miniszterelnöknek vagy bárki másnak. 

A legegyszerűbb megoldást választottuk, felhívtuk a kormányzati tájékoztató oldalon szereplő zöldszámot, ahol az érintett közszereplők neve nélkül felvázoltunk egy ahhoz hasonló szituációt, amelybe a két fél kerülhetett. 

Az információs vonal diszpécsere azt közölte velünk, hogy nem számítunk ilyen esetben kontaktszemélynek a jelenlegi protokoll szerint, csupán akkor, ha egy háztartásban élünk például a koronavírusos személlyel, tehát tartósan össze vagyunk zárva vele. Amennyiben nem tapasztaljuk magunkon a tüneteket, úgy tesztelésre sincs feltétlenül szükség, zavartalanul járhatunk-kelhetünk.

Jól van ez így? 

Felvetődhet ugyan bennünk a kérdés, helyesen jár-e el a miniszterelnök, ha ilyen esetben nem vonul karanténba, már csak azért is, hogy példát mutasson másoknak, ugyanakkor kötelezettsége valóban nincs a jelenlegi szabályok szerint. Ahogy másoknak sem. 

Az is jogos kérdés, hogy nem kellene-e tájékoztatni arról a nyilvánosságot, hogy végeztek-e tesztet Orbán Viktoron, miután bizonyíthatóan kapcsolatba került fertőzött személlyel a napokban, ugyanakkor törvényi kötelezettség itt sem áll fent. 

(Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel [V4] és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezeléséről a karmelita kolostorban 2020. október 29-én.)

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -