Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

Ezt olvasta már?

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) lerohant egy történelmi kolostort Kijevben, hogy megállítson feltételezett orosz ügynököket.

A 11. században alapított Kijevi Pecserszk Lavra keresztény kolostor az ukrán ortodox egyház (UOC) székhelye. Az egyház Oroszország megszállása után kivált a moszkvai patriarchátusból, a szakadást Kirill orosz pátriárka háborús támogatása váltotta ki. Ennek ellenére az UOC néhány vezető papját azzal vádolják, hogy továbbra is rejtetten támogatják Moszkvát, és pozíciójukat a templomba járók befolyásolására használják fel. A Kreml szerint a razzia újabb támadás volt Kijev részéről az orosz ortodoxia ellen.

A kijevi SBU biztonsági szolgálat kedden bejelentette, hogy „elhárító intézkedéseket” hajt végre az orosz különleges szolgálatok „felforgató tevékenysége” ellen. Azt mondták, megnőtt a támadások, a szabotázs és a túszejtés kockázata azokon a helyeken, amelyek polgárok nagy csoportjait vonzották.

A kolostor, amely az UNESCO Világörökség része, egyike volt annak a számos ortodox templomnak, amelyben kedden razziáztak, mivel a hatóságok reagáltak azokra a panaszokra, miszerint a papok dicsőítették Oroszországot, és szövetségben állhatnak a Kremllel.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában