Menekítik vagyonukat az orosz oligarchák

Ezt olvasta már?

A Kremlhez fűző szoros kapcsolatok eddig csak segítették őket abban, hogy milliárdos vagyonra tegyenek szert az egykori Szovjetunió készleteinek a kilencvenes években történő újrafelosztása során, most viszont nagy bajba kerültek a Putyinhoz fűződő kapcsolataik miatt. Aliser Uszmanov jachtjáról elterjedt, hogy Hamburgban lefoglalták (később kiderült, hogy ez nem történt meg) az uniós szankciók keretén belül, míg Igor Szecsin Rosznyefty-elnök luxusjachtja zár alá került a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében.

A nyugati országok az ukrán háború kezdete óta igyekeznek az oligarchák tengerentúlon tartott vagyonának befagyasztását eszközölni, egyben megakadályozni azt, hogy nyugati országokba utazhassanak be. A CNN cikke szerint a cél az elrettentő büntetés, valamint Putyin meghátrálásra bírása egyben.

A szankciók eddig elég hathatósnak tűnnek, ami az oligarchák megfélemlítését illeti. Roman Abramovics szerdán bejelentette, hogy eladja a Chelsea futballklubot. Ő egyelőre nem került fel a szankciós listákra, de a brit törvényhozók nyomást gyakorolnak a vezetőkre annak érdekében, hogy ezt megtegyék. Abramovics egyes ingatlanait is értékesíteni szeretné.

„Retteg attól, hogy szankciók érik, ezért már most eladja az otthonát és egy másik lakását is” – mondta Chris Bryant brit törvényhozó a Bloomberg szerint.

Egyre kisebb a mozgásterük

Az oligarchák mozgásban vannak, amit részben egy 19 éves floridai fiatalember miatt tudunk, aki Twitter-robotok segítségével 40, orosz oligarchákhoz köthető repülőgép és helikopter mozgását követi. Ugyanarról a 19 évesről van szó, aki korábban azzal került a címlapokra, hogy visszautasította Elon Musk arra vonatkozó kérését, hogy állítsa le a Tesla-vezérigazgató repülőgépére állított botot.

A hét elején legalább négy, Putyinhoz kötődő orosz milliárdos tulajdonában lévő szuperjachtot láttak Montenegró és a Maldív-szigetek felé haladni a CNBC szerint. Az Indiai-óceánban fekvő szigetországnak, nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, ami növelheti vonzerejét az oligarchák számára, miközben

más, korábban biztonságosnak vélt kikötők egyre elérhetetlenebbekké válnak számukra.

Monaco az uniós szankcióknak megfelelő intézkedéseket fogadott el, és Svájc is az EU mellé állt, lezárva légterét az Oroszországból érkező járatok előtt.

Aliser Uszmanov Dilbar nevű szuperjachtja felújítás közben a Blohm & Voss kikötőben a németországi Hamburgban 2022. március 4-én. A jármű becsült értéke 594 millió dollár. (Imke Lass/Bloomberg via Getty Images)

A vagyon elrejtése működő módszer

Szakértők szerint ugyanakkor az oligarchák könnyen el tudják rejteni vagyonukat kapcsolati hálójuk igénybe vételével.

„Amikor egy orosz oligarcha az Indiai-óceánon úszkál a jachtján, a

pénze nagy része már nem a saját nevén van.

Átláthatatlan céghálón keresztül tulajdonolja a vagyonát” – mondta Alison Jimenez, a Dynamic Securities Analytics peres ügyekkel foglalkozó tanácsadó cég elnöke. Magyarul bár repülőik és jachtjaik a szankciók áldozataivá válhatnak, a pénzük bárhol lehet a világon.

A nyomásnak azonban pszichológiai hatása is van: Mihail Fridman és Oleg Deripaszka szakított a Kremllel, az ukrajnai háború befejezésére szólított fel Oroszországot.

Nyitókép: ANDY RAIN

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában