Megvan az újabb kieső a brit miniszterelnöki székért folyó versenyben

Ezt olvasta már?

A vezetőválasztást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán nemrégiben bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti.

A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

A tisztségért nyolc jelölt indult. Az alsóházi konzervatív frakció múlt szerdán kezdte a szavazássorozatot a jelöltekről.

Az első fordulóban a szabályok szerint legalább harminc frakciótag voksát kellett megszerezni a továbbjutáshoz. Ez Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszternek és Nadhim Zahawi pénzügyminiszternek nem sikerült, így ők már az első fordulóban kiestek a versengésből.

A további fordulókban rendre az a jelölt esik ki, aki a legkevesebb voksot kapja a konzervatív frakció tagjaitól.

Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke hétfő este bejelentette, hogy a harmadik szavazási fordulóra versenyben maradt öt jelölt közül

Tom Tugendhat kapta a legkevesebb voksot, így ő már nem vehet részt a keddi negyedik, illetve a szerdán esedékes utolsó fordulóban.

Brady tájékoztatása szerint a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke a 357 érvényes frakcióvoks közül 31-et szerzett. A 49 esztendős Tugendhat öt éve tölti be a külügyi bizottság elnöki tisztségét. Édesanyja francia, így Tom Tugendhat brit-francia kettős állampolgár. A politikus a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a bennmaradásra voksolt.

Tom Tugendhat tíz évet töltött a brit hadseregben, szolgált az iraki és az afganisztáni háborúkban, és 2013-ban, alezredesi rendfokozatban szerelt le.

A szerda este tartott harmadik szavazási fordulóban ismét Rishi Sunak volt pénzügyminiszter került a mezőny élére ezúttal 115 szavazattal, őt Penny Mordaunt követi 82 vokssal. Liz Truss külügyminiszter 71 frakciószavazattal a harmadik helyen végzett. Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár 58 voksot szerzett.

A következő szavazási fordulót kedd délután tartják.

A szerdai, utolsó fordulóban talpon maradó két jelölt közül a Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer regisztrált tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással.

Ennek eredményét szeptember 5-én jelentik be.

Nyitókép: MTI/EPA/ITV/Jonathan Hordle

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában