Megtapsolta a tömeg a lengyel határőröket a varsói Függetlenség Menetén

Ezt olvasta már?

Tömegek ünnepelték csütörtökön Varsóban a Függetlenség Napját a hagyományos meneten, melynek elején a szervezők felkérésére a résztvevők hatalmas tapssal köszöntették a migrációs nyomásnak kitett lengyel-fehérorosz határon szolgáló rendvédelmi erőket.

A szervezők szerint a meneten mintegy 150 ezren vettek részt. A november 11-én tartott függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.
Az ebből az alkalomból a nemzeti körök által hagyományosan szervezett menet elején a főszervező, Robert Bakiewicz hazafias kötelességnek nevezte a határőrségnek kifejezett támogatást, és megkérte a résztvevőket, hogy tapsolják meg a fehérorosz határon szolgálatot teljesítő határőröket és katonákat. A tömeg tapssal reagált, és azt skandálta: “köszönjük!”.A résztvevők – köztük sok kisgyermekes család – lengyel nemzeti zászlók tömege alatt, hazafias jelszavakat hangoztatva vonultak át a belvárosi Poniatowski hídon a Visztula túlsó partjára, a Nemzeti Stadionhoz, ahol véget ért az ünnepség. A rendezvényt a rendőrség és önkéntes rendfenntartók biztosították, miután az előző években időnként provokációk történtek. Az idei rendezvény incidensek nélkül zajlott, a menet útvonalán megjelenő kisebb baloldali ellentüntetéseket a rendőrség elkülönítette a tömegtől. A menetet idén állami rendezvényként tartották meg a Veteránok és Üldözöttek Ügyei Hivatalának védnökségével. Az ellenzéki varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski ugyanis korábban formális okokra hivatkozva nem engedélyezte az eredetileg civil akciót.

A varsói Függetlenség Menete a legnagyobb részvételű lengyelországi ünnepi rendezvény volt, de országszerte tartottak megemlékezéseket. A délben lezajlott varsói központi ceremónián Andrzej Duda elnök beszédében felidézte a lengyel államiság történetét és a függetlenségi harcokat, hangsúlyozva: a hazafiság ma nemcsak a hazáért végzett munkát és a történelmi emlékezet ápolását jelenti.Eljött az ideje annak is, hogy meg kell védeni a hazát– jelentette ki, hozzátéve: ezt szerencsére most nem fegyverrel a kézben kell tenni, de védeni kell az országhatárt “a fehérorosz rezsimnek Lengyelország és az Európai Unió ellen irányuló hibrid akciói” ellen. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság csütörtök este Krakkóban rendezi saját megemlékezését Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img