Megtámadták New York-ban Salman Rushdie-t

Ezt olvasta már?

Az első tudósítások szerint nem volt világos, hogy a támadó többször megütötte, vagy megszúrta az írót, aki összeesett. A hatóság közleménye szerint az írót a nyakán érte több szúrás, kórházba vitték. Rushdie állapotáról továbbra sem közöltek részleteket.

A pódiumbeszélgetés moderátora a támadásban szintén megsérült, a fején szenvedett kisebb sebesüléseket.

A helyszíni beszámolók szerint az esemény nagy érdeklődés mellett, mintegy 2500 emberből álló közönség előtt zajlott, amikor a támadás történt.

A merénylőt őrizetbe vették.

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

Az iráni állam már évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvára vonatkozó ügyektől, de az országban változatlanul ellenségnek számít, egy fél-állami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millió dollárról 3,3 millióra emelte a vérdíjat.

Frankfurt, 2022. augusztus 12.
2017. október 12-én a Frankfurti Könyvvásáron készített kép Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai íróról, akit 2022. augusztus 12-én, a Chautauquai Intézetben, azonos nevű New York állambeli városban tartott előadása előtt egy férfi megtámadott. A rendőrség szerint az írót támadója nyakon szúrta, és helikopterrel kórházba szálíltották. A merénylőt őrizetbe vették.
MTI/EPA/Armando Babani
2017. október 12-én a Frankfurti Könyvvásáron készített kép Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai íróról, akit 2022. augusztus 12-én, a Chautauquai Intézetben, azonos nevű New York állambeli városban tartott előadása előtt egy férfi megtámadott. MTI/EPA/Armando Babani

Nyitókép: MTI/AP/Joshua Goodman

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában