Megrohamozták a migránsok a mexikói-amerikai határt Biden ígéretei miatt

Ezt olvasta már?

Az elmúlt hónapban legalább 100 ezer migráns érkezett a mexikói-amerikai határra, abban a reményben, hogy Joe Biden elnök – a kampányígéretének megfelelően – állampolgársághoz juttatja őket. Biden felelőtlen ígérgetése miatt a határon válsághelyzet alakult ki, az elnök azonban még ennek a tényét sem hajlandó elismerni, ahogy a pártja vezetősége sem. Ezzel párhuzamosan, sajtóinformációk szerint a demokraták migránstábort terveznek létesíteni a magukat kiskorúaknak vallók számára a republikánus többségű Texasban, ami újabb konfliktusforrás lehet. Ez sokak szerint arra irányul, hogy hosszabb távon megváltoztassa a republikánus állam pártpreferenciáit.

Több konzervatív sajtóorgánum, a Fox News, a Post Millennial és a Daily Wire hatósági adatokra hivatkozó cikkei alapján, csupán a februári hónapban több mint 100 ezer közép-amerikai migráns jelent meg az Egyesült Államok és Mexikó határán, abban bízva, hogy az új demokrata kormányzat beengedi őket, sőt még állampolgársághoz is juthatnak.

Migránsok a mexikói-amerikai határ mexikói oldalán, Matamorosban, 2021. február 23-án.Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/John Moore

Az egyre inkább tarthatatlanná váló helyzet főleg a mexikói Ciudad Juárez és a texasi El Paso közötti határátkelőnél súlyos. A Juárez-El Paso határátkelő már évtizedek óta szenved az illegális migráció és a drogkereskedelem hatásaitól, de a szituáció most az eddigieknél is reménytelenebb. Ráadásképpen tombol a koronavírus-járvány, így a migrációs káosz egy egészségügyi vészhelyzet kialakulása is fenyeget.

Egy Hondurasból származó 48 éves nő, Gladys Oneida Pérez Cruz és a 23 éves fia, Henry Arturo Menjívar Pérez nyilatkoztak a helyszínen az őket kérdező amerikai újságíróknak. Cruz  azt mondta:Joe Biden megígérte nekik, hogy beengedi őket az Egyesült Államokba, és ezentúl minden jobb lesz. A hondurasi migráns hozzáfűzte: a fiával közösen 9 ezer dollárt fizettek az embercsempészeknek, annak érdekében, hogy őket a mexikói-amerikai határra szállítsák.A helyszínen lévő migránsok folyamatosan azt üvöltötték, hogy – a korábbi ígéreteinek megfelelően – Biden elnök engedje be őket.

Joe Biden még a Demokrata Párt elnökjelöltjeként ígéretet tett arra, hogy megengedő bevándorlási politikát folytat majd, az Egyesült Államokban élő valamennyi illegális migránst amerikai állampolgársághoz fogja juttatni.

Az új elnök ugyan első napján benyújtott egy migránsbarát törvénytervezetet, abban az áll, hogy az illegális bevándorlók egy 8 éves átmeneti periódus után kaphatják meg az amerikai állampolgárságot, illetve a könnyítés csak azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-ig már átlépték az Egyesült Államok határát. Ennek a tervezetnek nyilvánvalóan az a célja, hogy új szavazókat szerezzen a Demokrata Pártnak.

A migránscsempészek viszont azt mondják a közép-amerikaiaknak, hogy Biden minden illegális bevándorlónak azonnal amerikai állampolgárságot ad, emiatt élénkült fel a migrációs az új elnök beiktatását követően.

A kiskorúaknak fenntartott migránstáborok bezárása helyett Biden újakat létesít, ráadásul Texasban is

Szintén a kampányában ígérte meg a mostani elnök, hogy fel fogja számolni az elődei által az amerikai-mexikói határon létrehozott olyan táborokat, amelyekben kifejezetten kiskorúakat tartanak.

Migránsok El Paso és Ciudad Juárez között, 2021. február 5-én.Forrás: AFP/Herika Martinez

Az Associated Press hírügynökség hétfői információi alapján a felszámolás helyett Bidenék két új tábort is terveznek létesíteni, az egyiket azonban nem a határon, hanem a texasi Dallas belvárosában, mégpedig a híres Kay Bailey Hutchison Convention Center nevű kongresszusi központ épületében. Az új dallasi migránsközpontba 3000 közép-amerikai fiút, főleg 15 és 17 év közöttieket kívánnak elhelyezni. A helyi republikánusok tiltakoznak ez ellen, szerintük az egész arra irányul, hogy megváltoztassák Texas politikai összetételét, és republikánus többségű államból demokratává tegyék azt. Sokak szerint a migránsok egy része valójában nem is kiskorú.

Az ugyanakkor nem világos, hogy Biden migránstelepítési tervezete ellen a republikánusok hogyan tudnak fellépni, mert bár az állam kormányzója republikánus, de Dallas polgármestere demokrata, kettejük között pedig állandó vita van.

Komoly kritikák érik Bident a bevándorláspárti politikájáért

Miután nyilvánosságra került, hogy csak februárban 100 ezernél is több migráns érkezett, hétfőn Arkansas egyik republikánus szenátora, Tom Cotton éles kritikával illette Bident és a demokratákat.

Tom Cotton szerint Biden és a demokraták nem hisznek a határokban, ezért nem gondolják úgy, hogy a most kialakult súlyos helyzet valamiféle válságot jelentene. Az arkansas-i szenátor a magukat kiskorúaknak mondók számára fenntartott migránstáborok miatt is támadta Bident, emlékeztetve rá, hogy nem újak építését, hanem a jelenlegiek megszűntetését ígérte a kampányában.

Migránsok a mexikói-amerikai határ mexikói oldalán, Tijuanában, 2021. február 19-én.Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mario Tama

Néhány napja sajtóközleményben kritizálta Biden migrációs politikáját Donald Trump volt elnök is.

Véleménye szerint Biden Biden romba dönti az Egyesült Államokat a migrációs politikájával.

A témában Biden állandó kritikusának számít Mexikó baloldali államfője, Andrés Manuel López Obrador is, akinek egyre inkább elege van abból, hogy a szegény és számos problémával küszködő Mexikó kell megfizesse az amerikai elnök felelőtlen ígérgetéseinek az árát.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában