Megrázó képek érkeztek Mariupolból

Ezt olvasta már?

Az egyesült államokbeli Maxar Technologies vállalat új műholdfelvételein látszik, ahogy több száz ember áll sorban egy szupermarket előtt a dél-ukrajnai Mariupol városában kedden. A drámai jelenetről a The New York Times számolt be.

A város hetek óta ostrom alatt áll, súlyos élelmiszer- és vízhiányban szenved. Ostromháborúval foglalkozó szakértők azt mondták a lapnak, hogy a lakosság kiéheztetése olyan taktika, amely megtörhet egy ostrom alatt álló várost.

A műholdképen látható szupermarket a város nyugati szélén található. Az orosz állami média által a közelmúltban közzétett és a The New York Times által hitelesített felvételek szerint az orosz erők már benyomultak a városközpontba, elérték a március 16-án megsemmisített színház környékét.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a színház megsemmisült épületéről a dél-ukrajnai Mariupolban, 2022. március 29-énForrás: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/-

Mariupol körülzárása óta az oroszok lerombolták a város erőműveit, lekapcsolták az áramot, valamint a főzéshez és fűtéshez szükséges gázt és vizet is – állítja Vadim Bocsenko polgármester.

Az új műholdfelvételek szerint egyes lakónegyedek gyakorlatilag megsemmisültek.

A háború kitörése előtt a több mint 500 000 fős lakosság nagy része elmenekült. Az ostrom óta állítólag 2000 ember meghalt, a polgármester szerint körülbelül 160 ezer ember rekedt a városban.

Vadim Bocsenko a hétvégén azt mondta, hogy az ukrán erők továbbra is védik Mariupol központját, de az orosz erők folytatják a pusztítást.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában