Megkezdték az eddigi legnagyobb polgárháborús tömegsír feltárását Spanyolországban

Ezt olvasta már?

Újabb polgárháborús tömegsírra bukkantak Spanyolországban, Zaragoza városától 50 kilométerre, ahol különös kegyetlenséggel meggyilkolt civil áldozatokat temettek el.

A kezüknél és lábuknál összekötözött, kínzás nyomait őrző maradványok arccal lefelé feküdtek, mindegyiküket fejbe lőtték – részletezte José Vidal, a feltárást megszervező Mariano Castillo Egyesültet elnöke az eldiario.es internetes lapnak nyilatkozva.

Mint elmondta, az ásatás során eddig körülbelül 15-20 áldozatra bukkantak, 20-40 év közötti férfiak és nők földi maradványaira.A belchitei temető területén szeptember végén kezdődtek meg a munkálatok, az előzetesen georadarral végzett vizsgálatok több lehetséges tömegsír jelenlétét mutatták, az első és vélhetően a legnagyobb feltárása kezdődött meg eddig. A korabeli beszámolók alapján a szakemberek arra számítanak, hogy legalább 150 áldozat maradványai kerülnek elő, akiket 1936 júliusa és szeptember között végeztek ki a falangisták (Franco tábornok fasiszta eszmeiségű pártjának tagjai) a spanyol polgárháború elején.

A csontokat DNS-vizsgálattal próbálják azonosítani, hogy a hozzátartozók megadhassák a végtisztességet a kivégzett áldozatoknak. Akiket nem sikerül azonosítani, vagy rokonságát felkutatni, azokat is méltó módon temetik el és emlékművet állítanak nekik – mondta José Vidal. Beliche a polgárháborúban teljesen megsemmisült, a települést az eredeti falu mellett építették újra lakói.

Az egykori Beliche romjai szellemfaluként maradtak fenn, egyfajta polgárháborús mementóként, amely turisták és forgatócsoportok sokaságát vonzza.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború áldozatainak számát 600-800 ezerre becsülik, közülük több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img