Megjelent Franciaországban a koronavírus fertőzőbb, dél-afrikai változata

Ezt olvasta már?

Megjelent Franciaországban a koronavírusnak a korábbinál sokkal fertőzőbb, Dél-Afrikában azonosított változata – közölte csütörtökön a párizsi egészségügy-minisztérium.

Néhány nappal korábban a vírus nagy-britannai – a korábbinál szintén fertőzőbb – változatát mutatták ki egy franciaországi fertőzöttnél, először a járvány során.

A dél-afrikai variánst szerdán azonosították egy, a svájci határ közelében fekvő Haut-Rhin megyében lakó, a Dél-afrikai Köztársaságból hazatért férfi szervezetéből levett mintában. A férfi a koronavírus okozta Covid-19-betegség jellegzetes tüneteit mutatta, és Svájcban tesztet végeztetett.
A teszt pozitív lett, a minta alapos vizsgálata pedig megerősítette a 501.V2 néven ismert variáns jelenlétét. A vírus e változatát októberben azonosították a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol az új fertőzések többségét okozta.

Rendőrautó egy szálloda kivilágított épülete előtt Párizs belvárosában 2020. december 15-én. Franciaországban a koronavírus-járvány miatt ettől a naptól kezdve kijárási tilalmat rendeltek el este nyolc és reggel hat óra között.Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

A férfit a tünetek megjelenésekor az otthonában elkülönítették, senkivel sem érintkezett, akit megfertőzhetett volna – közölte a minisztérium. Az illetőnek már nincsenek tünetei.

December 25-én a közép-franciaországi Tours-ban azonosították a vírus nagy-britanniai változatát egy fertőzöttnél, egy Londonból néhány nappal korábban hazatért francia állampolgárnál.

A két mutáció azonosítására – amelyek fertőzőbbek, de önmagában nem feltétlenül veszélyesebbek – mozgósították az egészségügyi hatóságokat, hogy minél előbb elkülönítsenek minden lehetséges fertőzöttet, valamint elkülönítsék és teszteljék a velük kapcsolatba került személyeket, elkerülendő a SARS-CoV-2 nevű vírus mutációinak franciaországi terjesztését – közölte az egészségügy-minisztérium.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img