Meghosszabbították a karantént Portugáliában

Ezt olvasta már?

António Costa miniszterelnök. Hangsúlyozta: még nem érkezett el az ideje annak, hogy felvessék a karantén feloldását.

A helyzet továbbra is rendkívül komoly, és megköveteli, hogy ezeket az intézkedéseket ne csak február végéig, de valószínűleg március végéig meghosszabbítsuk” – jelentette ki

Costa szerint a karantén segített a fertőzöttek és a halálozások számának csökkentésében azzal, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 0,77, ami – mint mondta – a járvány kitörése óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor kiemelte, hogy a halálozások száma továbbra is elfogadhatatlanul magas.

Nagyon is egyértelmű: úgy kell elérnünk a tavasz végét, hogy ne kerüljön veszélybe a nyár és az ősz, ami az emberek életét, egészségét, a gazdaságot és a társadalmat illeti” – emelte ki televíziós beszédében Marcelo Rebelo de Sousa elnök.

A valamivel több mint 10 millió lakosú Portugália európai viszonylatban több országhoz képest jobban vészelte át a járvány tavalyi első hullámát, de idén – részben a fokozottabban terjedő brit vírusmutáció és a karácsonyi ünnepek alatti lazítások miatt – jelentősen megugrott a fertőzöttek száma.Csaknem 14 900-an haltak meg eddig a kórban, az azonosított fertőzöttek száma 778 369.
Portugáliában eddig 426 ezer ember kapta meg a védőoltást, közülük 133 ezren már a második dózist is.

Costa szerint a késedelmek miatt országa csupán 1,9 millió adag vakcinához fog jutni az első negyedévben (Magyarországon ez az orosz és kínai vakcinával több, mint 3 millió lehet), ami kevesebb mint fele annak, amire számítottak.

Bár februárban valamelyest csökkent a fertőzések és a halálozások napi száma, az ország egészségügyi ellátórendszere továbbra is túlterhelt azzal, hogy ellássa a kórházakban és intenzív osztályokon kezelt mintegy 6400 koronavírusos beteget.

Több európai állam segítséget ajánlott. A német hadsereg, a Bundeswehr 8 orvost és 18 ápolót küldött Portugáliába Alsó-Százországból, akik a koronavírusos betegek ellátásában segédkeznek. Luxemburg és Franciaország szintén orvosokat és ápolókat tervez küldeni.

A 10,3 milliós Portugália november 15-én bevezette a második országos karantént, egy héttel később az iskolákat is bezárták, januárban pedig elrendelték a távmunkát, ahol ez lehetséges.

Az egészségügyi korlátozások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában