Meghosszabbítják a karantént Litvániában

Ezt olvasta már?

A litván kormány pénteken április végéig meghosszabbította a 2020 vége óta hatályban lévő karantént, és utazási tilalmat vezetett be a húsvéti időszakra a katolikus többségű országban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Az intézkedés értelmében a litvánok március 27. és április 6. között csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakhelyük szerinti településeket. 

Védőmaszkos járókelők Vilnius központjábanForrás: AFP/Petras Malukas

Ingrida Simonyte miniszterelnök felszólította az ország lakosságát, hogy otthon ünnepelje a húsvétot.

Február közepén lazítottak a korlátozásokon

A közel hárommillió lakosú Litvániában a járvány kitörése óta 212 676 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 3529-en haltak meg a kórban. A december közepe óta hatályban lévő korlátozások értelmében egyebek között bezáratták a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket, kijárási tilalmat rendeltek el, és korlátozták a társadalmi kapcsolattartást. Ennek nyomán a járványügyi helyzet valamelyest javult, így 

február közepe óta a kormány fokozatos lazításokat engedélyezett.  Ezt követően azonban a koronavírus fertőzőbb variánsai miatt újból emelkedni kezdett az esetszám.

A litván parlament kedden jogszabályt fogadott el az egyes munkaköröket betöltők koronavírusra történő kötelező teszteléséről. A miniszterelnök akkori nyilatkozata szerint az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások és az oktatási intézményekben dolgozók az elsők között lesznek, akikre kiterjed a rendelkezés hatálya.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img