Meghalt Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke

Ezt olvasta már?

Pásztorokra támadt egy medve Székelyföld peremén

Pásztorokra támadt egy medve lmúlt éjszaka Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi meghalt, társát kritikus állapotban vitték kórházba. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint...

Embert ölt a medve Székelyföldön

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a Maros megyei pásztorok Hargita megye területén próbálták elhajtani a medvét, amelyik egy általuk felügyelt tehénre támadt. Ekkor a...

Utcai háború Párizsban a védettségi igazolvány miatt – galéria

Az elmúlt héten közel 200 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban a napi átlagokat tekintve, és rendszeresen 20 ezer fölött van a naponta azonosított...

Európának fel kell készülnie az extrém árvizekre

Az évszázad végére akár tizennégyszer gyakrabban sújthatják lassan mozgó viharok Európát a legpesszimistább számítások szerint. Minél lassabban mozog egy vihar, annál több eső esik...

A német származású Riecke Werner külföldi ösztöndíjasként 1972-ben került Magyarországra. Részt vett a magyar adórendszer 1990 előtti nagy modernizálásában, majd a rendszerváltozás után 14 évig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, 1995-től ügyvezető igazgatóként, majd 1998-tól a monetáris politikáért felelős alelnökként.

Komoly szerepe volt az önálló Államadósság Kezelő Központ felállításában. Az új évezredben közreműködött az inflációs célkövetés bevezetésében, alelnöki időszaka alatt készült el az első jegybanki euróbevezetési stratégia.

Az alelnöki mandátumának lejárta után először árfolyamkockázat-menedzseléssel foglalkozott, majd a következő 10 évben először az IMF illetve az UNCTAD megbízásából fejletlen országok államadósság-kezelésének, illetve állampapírpiacainak fejlesztésében vállalt szerepet. Az utóbbi években Pakisztán és Kurdisztán pénzügyi rendszerének fejlesztésében vett részt, ennek ellenére azonban folyamatosan követte a hazai gazdasági fejleményeket és leghőbb vágyai közé tartozott, hogy megérje a magyar euróbevezetést.

(A legfrissebb hírek itt)

Riecke Werner magánéletében szenvedélyesen szerette a hajózást, a Balatonon és a tengereken is előszeretettel vitorlázott, így nem meglepő, hogy közösségi oldalán megosztott búcsúlevelében az „elhajóztam ebből a világból” kifejezést használta.

Tavaly óta betegsége miatt tartósan Magyarországon élt, halálhíre mégis sokkolóan hat. A pénzügyi szakember 68 éves volt.

„Kedves Barátaim!

Ma éjszaka elhajóztam ebből a világból. Megállt a szívem. Otthon, szeretetben.

Sok feladatot hagytam rátok, mindenki próbálja teljesíteni, amit magáénak érez!

Álmom volt még az euro bevezetése, az államadósság rendezése, tehetséges tanítványaim visszahívása a választott hazám gazdaságának támogatására.

Vágytam még Fanfannal sok időt tölteni a Balatonon, tengereken hajózni, kávézni a Fény utcai piacon Vecsei Zolinál, pezsgőzni Ruditsnál, reggelizni Bogláron, vacsorázni a Kistücsökben, üldögélni a Java és az Auguszt teraszán, vitatkozni Bogáthyval. Tegyétek meg helyettem is!” – Idézte Werner búcsúlevelét a portfolio.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Új fejlemények az M6-oson történ négy áldozattal járó baleset ügyében – menekülő embercsempész volt az ámokfutó

Egymillió forint kihúzná a bajból? Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával...

7 nap 7 recept: szaftos darált húsos kaják

Az egyik legcsodálatosabb kombináció a gyümölcs és a túró! GRILLSZEZON Fullos bagel ...

11+1 rántott hús a világ körül: Dél-Koreától Ausztriáig

Egészséges, tápanyagokkal dúsított Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 ...

Beaver Café: tökéletes kávélelőhely és otthonos hangulat Balatonalmádiban

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...

5 fantasztikus vízparti strandétterem a Balatonnál, ahol egész nyáron jót ehetsz

Alkoholmentes koktélok Épp elég frissítő alkohol nélkül is 😉 Vegetáriánus ételek ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -