Meggazdagodott az amerikai radikális baloldal fehérgyűlölő vezetője, miközben mozgalmából eltűnt 90 millió dollár

Ezt olvasta már?

Közleményt adott ki a Black Lives Matter (BLM)-mozgalom a radikális baloldali szervezet társalapítója és ügyvezető igazgatója, Patrisse Khan-Cullors nagy sajtóvisszhangot, és ennek nyomán komoly botrányt kiváltó ingatlanügyeiről. Az eddig nyilvánosságra került vádak közül a BLM lényegében semmit sem cáfolt, helyette a „rendszerszintű rasszizmusról” és a „fehér felsőbbrendűségről” beszélt. Közben a radikális baloldali szervezet New York-i vezetője, Hawk Newsome egy nyilatkozatában vagyonosodási vizsgálatot követelt Khan-Cullors-szal szemben, értékelése alapján „a magát képzett marxistának valló vezetőjük ingatlanügyei aláássák a BLM hitelességét”.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a hétvégén kiderült, hogy a radikális baloldali mozgalom társalapítója, a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója, Patrisse Khan-Cullors 1,4 millió dollárért (420 millió forint) vásárolt magának luxusingatlant Los Angeles megye „legfehérebb”, kizárólag gazdagok által lakott részén, Topaga Canyonban.

Patrisse Khan-CullorsForrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Rich Fury

Ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy a vele házasságban élő nő, a fekete kanadai Janaya Khan szintén ingatlanokkal foglalkozik, csak az Egyesült Államokban három luxuslakást birtokol, összesen 3,2 millió dollár (959 millió forint) értékben, a Bahamákon pedig a feleségével közösen rendelkeznek egy luxusvillával, amelynek az ára a 20 millió dollárt (6 milliárd forint) is elérheti.

A radikális baloldali házaspárral szemben felmerült annak a gyanúja, hogy sikkaszthattak a Black Lives Matternek szánt adományokból, a szervezet összesen 90 millió dollárral (27 milliárd forint) nem tud elszámolni.

A vádakra reagálva kedden közleményt adott ki a Black Lives Matter, amelyben több furcsaság is tapasztalható, például a mozgalom egyetlen vezetőjének az aláírása sem szerepel, ez arra utalhat, hogy senki sem szeretné magára vállalt a botránythívja rá fel a figyelmet a Post Millennial.

A közlemény alapján „a Patrisse Khan-Cullorst ért vádak újabb megnyilvánulásai a fehér felsőbbrendűségnek, illetve a rendszerszintű rasszizmusnak, amelynek nyomán <<terrorizálják>> a fekete aktivistákat és a témát a jobboldali sajtó kapta fel, így az konzervatív retorikát tükröz”.

Leszögezik, hogy Patrisse Khan-Cullors a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója, a munkájáért jelenleg nem kap fizetést, azt önkéntes alapon végzi. Hozzátették ugyanakkor, hogy Patrisse mint a radikális baloldali szervezet alapítója 2013 óta végez különböző jellegű tevékenységeket, volt szóvivőjük és a politikai oktatásét felelős vezetőjük is, ezekért pedig 2019-ig kapott honoráriumot, mintegy 120 ezer dollár (36 millió forint) értékben, de azóta ingyen végzi a munkáját. Az összeg átlagosan évi 20 ezer dollárra jön ki, ami alig harmada az amerikai átlagjövedelemnek – vagyis ebből nem gazdagodhatott meg.

Végezetül a mozgalom leszögezi, hogy „a jobboldali bírálatok ellenére folytatják küzdelmüket a feketék felszabadítása érdekében”, bármit is jelentsen ez.

A BLM közleményének nem maga a tartalma érdekes, hanem az, ami kimaradt belőle. Az iromány a magát „képzett marxistának és queer nemi identitásúnak” valló radikális baloldali vezető és házastársa, a „nem genderkonform” feminista Janaya Khan ingatlanvásárlási ügyeit egyáltalán nem cáfolja, bár igaz, hogy ezt nem is tehetné meg, mivel a tulajdonjogukat dokumentumok bizonyítják.

Ráadásképpen Janaya Khan ingatlanmágnás neve még csak nem is szerepel a közleményben, noha ő a Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) nemzetközi nagykövete. Így azt sem tudhatjuk meg, hogy Janaya Khan kap-e, vagy a múltban kapott-e fizetést munkájáért a radikális baloldali szervezettől.

Patrisse Khan-Cullors korábbi honoráriuma ebben a tekintetben szinte lényegtelen, ugyanis mindenki arra kíváncsi, hogy mi lett a radikális baloldali szervezetnek szánt 90 millió dollár adománnyal, amivel a BLM vezetősége nem tud elszámolni. Erről a közleményben egy szó sincs, így továbbra is fennáll annak a gyanúja, hogy ennek a pénznek egy részét elsikkasztotta a Khan-Cullors házaspár, az összeget pedig luxusingatlanokba fektette.

A botrány miatt komoly bírálat érte a radikális baloldali szervezet vezetőségét idősebb Michael Brown részéről, akiről azt kell tudni, hogy az ő 18 éves fiát, ifjabb Michael Brownt lőtte le egy fehér rendőr, Darren Wilson a Missouri állambeli Fergusonban, 2014. augusztus 9-én.

Michael Brown sírja, Ferguson, Missouri állam.Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Tulajdonképpen a 18 éves fekete fiú lelövése után kirobban utcai zavargások következtében vált Amerika-szerte közismertté a BLM, amely akkor alig egy éves volt.

Idősebb Michael Brown a napokban ismét a sajtó elé állt és azt mondta, hogy a BLM-től egyetlenegy dollárt sem kapott még, noha a fia lelövése miatt a családja egy nagyobb összegre lenne jogosult, amelyet a nagylelkű adományozók a radikális baloldali szervezeten keresztül eredetileg nekik szántak. A BLM azonban nem juttatta el azt az áldozat családjához. Nem világos, hogy mekkora összegről lehet szó, egyes vélemények szerint akár 20 millió dollárra (6 milliárd forint) is jogosultak lennének az adományokból Brownék. Érdemes megjegyezni, hogy a Khan-Cullors házaspár egyik Bahamákon található luxusvillájának az értéke szintén 20 millió dollár körül mozog…

A BLM vezetőségén belül eddig egyetlen komolyabb bírálat érte az ingatlanügyei miatt Patrisse Khan-Cullorst. Szerdán Hawk Newsome, a radikális baloldali szervezet New York-i vezetője vagyonosodási vizsgálatot követelt vele szemben.

Hawk NewsomeForrás: Brazil Photo Press via AFP/William Volcov

Hawk Newsome véleménye alapján Patrisse képmutató, mivel képzett marxistának vallja magát és nem világos, hogy mégis miből vásárolt luxuslakásokat, ráadásképpen ezek egyike Los Angeles megye <<legfehérebb>> részén, egy elitnegyedben található. Newsome szerint ezek az ügyek hiteltelenné teszi a teljes BLM-mozgalmat.

A Hawk Newsome–Patrisse Khan-Cullorst között rivalizálás egyes vélemények alapján a keleti parti és a nyugati parti baloldali elit hagyományos, már több évtizedre visszatekintő rivalizálásának tudható be (leegyszerűsítve: New York versus Los Angeles).

A bírálatnak eddig egyetlen konkrét következménye lett: Newsome nyilatkozatával összefüggésben Patrisse bejelentette, hogy felfüggeszti az egyik, tanácsadással foglalkozó cégének a tevékenységét.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img