Megérkeztek a szombati magyar adatok: 10 ezer felett az új koronavírus-fertőzöttek száma

Ezt olvasta már?

Ma is 10 ezer feletti új esetszámot közöltek, ami azt jelenti, hogy a március 8-án bevezetett intézkedések nem voltak képesek megállítani a járvány gyors terjedését. A tízezer feletti új esetszám nagyon magas, ha esetleg platózást is látunk a következő napokban – a mai adatok fényében ezt nem tudjuk megmondani – akkor is nagyon magas szinten stagnálna az új esetek száma, így a nyomás az ellátórendszeren nem enyhül.

Az elmúlt 24 órában elhunytak száma is nagyon magas, és a trend sajnos egyelőre itt is emelkedik. Már ötödik napja látunk 250 körüli halálozási adatot naponta, és a járványdinamikát látva nem várhatjuk egyelőre, hogy a halálozási számok trendszerűen csökkenni fognak a következő napokban. A halálozási statisztikák Magyarországon kiugróan rosszak, sajnálatos módon másodikak vagyunk a lakosságarányosan legtöbb elhunytat számláló ranglistán.

A kórházban ápoltak adatánál látunk némi furcsaságot, az előző naphoz képest 44 fővel csökkent a számuk, miközben az esetszámok az előző napokban emelkedést mutattak. Előfordulhat, hogy adatközlési sajátosságok állnak a háttérben, és a következő napokban ugrik meg a kórházban kezeltek száma. Két ok miatt is számíthatunk erre: az egyik, hogy a lélegeztetettek száma tegnapról mára ismét nőtt, jelenleg már több mint 1500 embert lélegeztetnek kórházainkban. A másik, hogy vélhetően több beteg van kórházban annál, mint amit látunk a hivatalos statisztikában, csak a kapacitás-korlát és a leterheltség miatt nem sikerült még mindenkit letesztelni.

A mai tízezer feletti esetszám kifejezetten sok tesztből, 42 500 új mintavételből jött ki, azaz az elvégzett teszteken belül a pozitívak aránya enyhén csökkent, és már heti szinten is stagnálást látunk. Ez akár okot adhatna óvatos bizakodásra is, hiszen a mutató stagnálása a járvány lassulásáról árulkodik, hiszen azt mutatja, hogy a felderítési arány nem romlik, magyarul tehát már nem beszélhetünk arról, hogy egyre pontatlanabb a képünk a járványról, és egyre ellenőrizetlenebbül terjed az. A feltételes mód viszont indokolt, hiszen bár a pozitív tesztek aránya nem romlott, de nem is javult, és továbbra is messze vagyunk a WHO 5%-os határértékétől (még mindig bőven 20%-a a teszteknek pozitív). És mivel az egészségügyi rendszerünk túlterheltté vált, így nem tekinthető kellően kedvező helyzetnek, hogy a nyomkövetési képességünk magas szinten stagnál. Mindenesetre a mutató arra utal, hogy a járvány stagnáló szakaszába léphetett Magyarországon, de ezt még nagyon korai lenne kijelenteni – és mint mondtuk, a magas szinten stagnálás elérése a jelenlegi helyzetben messze nem elég.

Az elmúlt 24 órában relatíve sokan, 67 ezren kapták meg az első oltásukat, a második oltást pedig 70 ezren, ami eddig rekordnak számít. A legalább első oltást megkapók aránya 19% fölé emelkedett. Óvatosan kell viszont kezelnünk ezt az adatot, mert a nemzetközi példák azt mutatják, hogy ekkora átoltottság még nem elegendő a járvány fékezésére, és a 25-30%-os aránynak sincs jelentős hatása a járványterjedésre. Így még hetekig csak a korlátozó intézkedések jelentik a védekezés első számú és egyetlen eszközét. Egyéni szinten is tisztában kell lenni azzal, hogy az oltás után a védettség csak hetekkel később alakul ki, fontos, hogy az oltás után is tartsuk be az előírt intézkedéseket.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! – írja tájékoztatójában a koronavírus.gov.hu.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img