Matthew McConaughey a Fehér Házban lobbizott a fegyverviselési szabályok szigorításáért

Ezt olvasta már?

Érzelmektől fűtött beszédében a színész arra kérte a törvényhozókat, hogy fogadják el az új fegyvertartási törvényt. Az Oscar-díjas McConaughey azt szorgalmazta, hogy támogassák a fegyvert vásárlók hátterének ellenőrzése mellett azt is, hogy gépfegyvereket ne 18, hanem 21 éves kor fölött vásárolhassanak csak az amerikaiak.

“Biztonságos iskolákat akarunk, és olyan törvényeket, amelyek nem teszik egyszerűvé a rosszfiúk számára, hogy fegyverhez jussanak” – fogalmazott a The Guardian cikke szerint.

Joe Bidennel is egyeztetett

A színész 22 perces beszédet mondott, melyben arra kérte a Kongresszust, hogy fogadja el ezeket a fegyvertartást korlátozó szabályokat, amelyek ugyanakkor nem sértik a fegyverviseléshez való alapjogot.

“Most olyan lehetőség előtt állunk, amilyen még sosem nyílt meg előttünk. Elérhetünk valamit” – fogalmazott a sztár, aki ismertségét arra akarja felhasználni, hogy változást érjen el. A színész – aki korábban azt is fontolgatta, hogy indul Texas kormányzói székéért – beszéde előtt találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, valamint több törvényhozóval is.

[embedded content]

Az áldozatokról beszélt

McConaughey beszélt arról is, milyen szálak fűzik Uvalde városához. Édesanyja kevesebb mint egy kilométerre dolgozott attól az általános iskolától, ahol a lövöldözés történt – és azt is elmondta, hogy őt Uvalde városában tanították más a fegyverviselés biztonságának szabályaira.

“Uvalde az a hely, ahol megtanítottak tisztelni annak az eszköznek az erejét és képességeit, amit fegyvernek hívunk” – mondta.

A lövöldözés másnapján a színész és felesége hazautaztak szülővárosába, ahol az áldozatok családjaival, valamint olyanokkal találkoztak, akik életére hatott az esemény.

Úgy fogalmazott,

minden áldozattá vált gyermek szülője azt mondta neki: szeretné, hogy gyermeke álmai tovább éljenek.

“Azt akarják, hogy a gyászuk, a veszteségük számítson” – mondta.

Beszélt az egyik lelőtt kislányról, Maite Rodriguezről, aki tengerbiológusnak készült – a kislány zöld cipőjét, mely azonosításában segített, a színész felesége magával vitte a Fehér Házba, hogy megmutassa. Elvittek egy rajzot is, melyet Alithia Ramirez készített: ő arról álmodott, hogy Párizsban tanulhat majd. Beszélt Eliahna “Ellie” Garciáról is, aki szeretett táncolni és tudott traktort vezetni is: a lövöldözés idején nagyon készült arra, hogy a hétvégi misén ő olvasson fel gyülekezete előtt.

Tudja, hogy ez nem old meg mindent

McConaughey elismerte, hogy a szigorúbb fegyvertörvények sem vetnek véget a tömeges lövöldözéseknek, de azt javasolta, hogy több lépést is tegyenek a tragédiák megelőzésére.

“Be kell fektetnünk a mentális egészségügybe.

Biztonságosabb iskolákra van szükségünk.

Vissza kell szorítanunk a szenzációhajhász médiamegjelenéseket. Vissza kell állítanunk a családi értékeinket. Vissza kell állítanunk az amerikai értékeinket, felelős fegyvertartásra van szükségünk. Amit javasolok, az nem csodaszer, de tenni kell valamit, mert az emberek szenvednek a jelenlegi szabályok mellett” – mondta McConaughey.

Nyitókép: Youtube

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában