Már két halálos áldozata van a tongai vulkánkitörésnek

Ezt olvasta már?

A hétvégi tenger alatti vulkánkitörés szökőárhullámokat söpört végig a Csendes-óceánon, ketten már meghaltak az ENSZ és az új-zélandi kormány közlése alapján- írja a The Mainichi. A természeti jelenség jelentős károkat okozott, amelynek felmérése még mindig folyamatban van.

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, a szombati pusztítás után hétfőn újra kitört a Tonga közelében található tenger alatti vulkán, a katasztrófa elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is. A vulkánkitörés következtében Peru partjait olaj borította be, mert hullámok elértek egy olajfinomítót. A károk felbecsülhetetlenek.

Tenger alatti vulkánkitörés Tongán 2022. január 14-énForrás: AFP

Egy tongai és egy brit állampolgár halálát megerősítették a hatóságok. Jonathan Veitch fidzsi-szigeteki ENSZ-koordinátor Angela Gloverként azonosította a brit állampolgárságot. A brit sajtó szerint az 50 éves Glover holttestét azután találták meg, hogy a szombati cunami elsodorta.

[embedded content]

Az új-zélandi tongai főbizottság hétfőn jelentős károkról számolt be az ország fővárosának, Nuku’alofának otthont adó Tongatapu-sziget nyugati partja mentén, az üdülőhelyeken és a város északi részén található vízparton. A szigeten vastag hamuréteg maradt.

Josimasza Hayashi japán külügyminiszter tokiói sajtótájékoztatóján a tongai kormányra hivatkozva elmondta, hogy több tucat ház dőlt össze vagy szenvedett károkat. Tonga távoli szigeteinek többségén nem ismertek a körülmények, mivel a kommunikációs kábelek megszakadtak, amelyeket még mindig nem sikerült helyreállítani, ezért a tonga haditengerészet hajói elindultak a területekre.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai víz alatti vulkánból felszálló füstcsík láthatóForrás: AFP

Tonga ausztrál misszióvezető-helyettese, Curtis Tu’ihalangingie az új-zélandi védelmi erők felderítő repülései által készített “riasztó” felvételekre hívta fel a figyelmet, amelyeken egy egész falu elpusztult az alacsonyan fekvő Mango-szigeten, és számos épület is eltűnt a közeli Atata-szigetről.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatala hétfőn jelentette, hogy Mango szigetéről aktív vészjelzőt észleltek.

Az új-zélandi külügyminisztérium szerint a szigetcsoport segélyezési erőfeszítéseit hátráltatja a fő szigeten maradt vastag hamuréteg, amely megakadályozza a humanitárius segítséget szállító járatok leszállását.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában