Már annyira rossz a járványhelyzet Csongrádban, hogy megnyithatják a járványkórházat

Ezt olvasta már?

A portál tudósítása szerint Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója azt írja a levélben, hogy „Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett (a friss megyei adatok szerint Jász-Nagykun-Szolnokban rosszabb a helyzet – a szerk.), noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 beteget covidos beteget gyógykezelnek.”

Azt is írják a levélben, hogy a 246-os szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát a szegedi klinikán.

Fontos különbség viszont, hogy

a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb.

A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható”.

Az igazgató azt is részletezte, hogy “eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul: a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát”.

Felmerült annak lehetősége, hogy

újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására,

amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, ami tovább nehezítené a helyzetet. A vezető azt is előrevetíti, hogy a helyzet annyira romlani fog, hogy néhány napon belül további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába. 

“A COVID-ellátáshoz szükséges erőforrásokat mindenképpen biztosítania kell a klinikai központnak, a betegellátás prioritása: szakmaspecifikus sürgősségi ellátás és COVID-ellátás, majd pedig az oltási feladatok ellátása. Ezen feladatok ellátása után fennmaradó erőforrások természetesen a továbbiakban is felhasználhatóak az elektív ellátásokra, azok teljes megszüntetése nincs napirenden” – fogalmazott a levélben.

Címlapkép: Feliratok a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltópontján 2021. március 12-én. Forrás: MTI/Rosta Tibor

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img