Már a nyáron belépne a NATO-ba Svédország és Finnország – a háború hétfői hírei

Ezt olvasta már?

2022.04.11. 09:33

Adatok a határról

Magyarország területére vasárnap az ukrán-magyar határszakaszon 5 266 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 036 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 1 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Vasárnap 960 ember, köztük 354 gyermek érkezett Budapestre vonattal. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 33 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (ORFK)

2022.04.11. 08:56

Új-Zélandi segítség a megtámadott Ukrajnának

Új-Zéland C-130 Hercules katonai szállító repülőgépet és 58 fős személyzetet küld Európába, Ukrajnát támogatandó – jelentette be az új-zélandi miniszterelnök.

“Új-Zéland támogatja Ukrajnát abban, hogy visszaverje az orosz inváziót” – fogalmazott Jacinda Ardern, és kiemelte, hogy az európai béke alapvető fontosságú a globális stabilitás megőrzésében. Wellington emellett 13 millió új-zélandi dollárt (mintegy 3 milliárd forint) adományoz hadi és humanitárius célokra. Az összegből 7,5 millió (1,7 milliárd forint) az Egyesült Királysághoz kerül fegyverek és lőszerek beszerzése céljából. “Ilyen nyilvánvaló támadás egy ország szuverenitása ellen mindannyiunk számára fenyegetést jelent, ezért nekünk is szerepet kell vállalnunk” – tette hozzá.

Peeni Henare védelmi miniszter azt közölte, hogy az 58 ember nem lép ukrán területre, feladatuk az Ukrajnának szánt felszerelés és készletek elosztása lesz az erre kialakított európai központokban. (MTI)

2022.04.11. 08:49

Drón mutatja, mi maradt Borogyankából az oroszok után

Videó a Kijev melletti Borogyankáról. Hetekig állt a település orosz megszállás alatt, korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy az ártatlan civilek legyilkolása tekintetében itt még rosszabb lehet a helyzet a bucsaiénál is. (Telex)

2022.04.11. 08:39

Mitől lesz egy ország “háborús fél”?

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint elvileg nincs veszélyben az az ország, amelynek területén háborúba induló fegyvert szállítanak keresztül, ám az ukrajnai orosz invázió esetében gyakorlati veszély elképzelhető emiatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Andrij Nyeszterenko

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában