Már 21 gyanúsítottja van a bécsi merényletnek

Ezt olvasta már?

Huszonegyre nőtt a bécsi merénylethez köthető gyanúsítottak száma – mondta el Nina Bussek osztrák ügyészségi szóvivő pénteken.

A 16 és 28 év közötti férfi gyanúsítottak nem vettek részt közvetlenül a lövöldözésben – szögezte le Michael Lohnegger rendőrségi nyomozó egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: bizonyos, hogy Kujtim Fejzulai egyedül követte el a támadást.

Gyertyák és virágok a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínén november 4-énForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Eddig hatvan embert hallgattak ki tanúként, húsz helyszínen tartottak házkutatást, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy rajta kívül más is részt vett volna a merényletben – hangsúlyozta Lohnegger.

Az Iszlám Állam vállalta a támadást

Ugyanakkor a hatóságok azt feltételezik, hogy a többiek valamilyen formában hozzájárultak a bűncselekmény előkészítéséhez, vagy tudtak arról – mutatott rá Bussek. Emellett

terrorcsoportban és bűnszövetkezetben való részvétellel is gyanúsítják őket.A szóban forgó férfiak közül tízet vettek őrizetbe.

Lohnegger elmondta: a rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy jutottak be a merénylő által használt fegyverek – köztük egy automata gépkarabély – Ausztriába, és hogyan jutott el a támadó otthonából Bécs belvárosába. Az bizonyos, hogy nem használt tömegközlekedési eszközöket.

Az osztrák nyomozókon nagy a nyomás amiatt, hogy kiderült: a merénylet elkövetője német és svájci iszlamistákkal találkozott júliusban Bécsben.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen meghalt.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában