Magyar fejlesztésű koronavírus-gyógyszert vizsgálnak a Korányi-kórházban

Ezt olvasta már?

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz a hazai fejlesztésű favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában – közölte az intézmény megbízott főigazgatója szombaton a kórház MTI-hez eljuttatott videójában.

Bogos Krisztina hangsúlyozta: számos kérdésre vár választ a vizsgálat, többek közt arra, hogy mennyire hatásos a szer a koronavírus-fertőzötteknél, milyen biztonsággal adható, és arra is, hogy a fertőzés mely szakaszában alkalmazzák a kezelést.Takács Gábor, a kórház osztályvezető főgyógyszerésze a favipiravirt a legújabb ígéretes lehetőségnek nevezte a koronavírus kezelésében. Elmondta: a gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában más indikációban influenza kezelésére már használták. 

A favipiravir gyógyszert Japánban és Kínában más indikációban már használták influenza kezelésére.Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Maishev

A legújabb adatok szerint azonban a koronavírus kezelésében is hatékony lehet. Mindenesetre az eredmények eddig más klinikai vizsgálatok és adatok alapján rendkívül biztatóak– emelte ki Takács Gábor, aki szerint egy klinikai vizsgálat hónapokig tart, komoly módszertan szerint történik és biostatisztikai kiértékelés történik a végén. Mivel a vizsgálat nemrég indult, még több hónap, mire elmondható az, hogy a favipiravir valóban hatékony.  A kórházban a koronavírus-ellátás mellett a rehabilitációs tevékenységet is folytatják – mondta Varga János osztályvezető főorvos. Azokat a betegeket, akiknél felmerül a tüdőtranszplantáció egy előrehaladott stádiumú krónikus tüdőbetegség miatt, be tudják vonni a rehabilitációs programba, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek foglalkoznak velük. A főorvos hozzátette, hogy azok a betegek, akiknek szükségük van rá, objektív megítélést kaphatnak, ezt követően pedig bemutatják őket a tüdőtranszplantációs várólista bizottságnak.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában