Magas a részvétel a szlovéniai választáson

Ezt olvasta már?

A szlovéniai országos választási bizottság adatai szerint vasárnap tizenegy óráig többen mentek el szavazni, mint a 2018. június 6-i előrehozott parlamenti választásokon.

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosult polgárok 21,05 százaléka járult az urnákhoz. 2018-ban ugyanez az arány 17,27 százalék volt.

A választás nyugodtan folyik, rendkívüli eseményről nincs értesülés. Szlovéniában péntek éjféltől vasárnap este hét óráig tart a kampánycsend.

A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este hét óráig várják a közel 1,7 millió választópolgárt.

A szavazók a kétkamarás szlovén parlament 90 fős alsóházának leendő képviselőiről döntenek, egyéni jelöltre és pártlistára voksolva. A választáson 1471 jelölt és 20 pártlista szerepel.

Az előrejelzések szerint a jelenlegi miniszterelnöknek, Janez Jansának vagy legfőbb kihívójának, az újonnan alakult Szabadság Mozgalom elnökének, Robert Golobnak nyílik majd lehetősége új kormányt alakítani.

A Vecer és a Dnevnik című napilap által a héten készített felmérés eredménye szerint a szlovén pártok támogatottsági listáján

  • első helyen továbbra is a Szabadság Mozgalom áll 26,3 százalékkal.
  • A második helyen, szorosan mögötte, Janez Jansa miniszterelnök jobboldali Szlovén Demokrata Pártja (SDS) végzett 25,5 százalékkal.
  • Őt követi a Baloldal (Levica) 8,8 százalékkal,
  • a Szociáldemokraták (SD) 8,6,
  • a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 7,8 és
  • az öt pártból álló, új szocialista-liberális-zöld koalíció, a Kössük Össze Szlovéniát mozgalom 4 százalékkal.

A többi mért párt nem éri el a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

A közvélemény-kutatások alapján önállóan egyik párt sem tud majd kormányt alakítani, koalíciós partnerre lesz szüksége.

Jansa a szavazata leadása után a sajtónak úgy nyilatkozott: jó választási eredményt vár.

“Amikor demokratikus választásokról van szó és az emberek szabadon kifejezhetik akaratukat, minden eredmény jó” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy magas részvételre számít.

Golob levélben adta le szavazatát, mert pozitív lett a koronavírus-tesztje. A Szabadság Mozgalom elnöke már a kampányhajrában sem vett részt. A televíziós vitákba videón keresztül kapcsolódott be.

A szlovén választási iroda a honlapján folyamatosan beszámol a részvételi arányról. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét közvetlenül az urnazárás után nyilvánosságra hozzák. Az első részeredmények fél nyolc után várhatók.

Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában