Macron pártját megverhette a szélsőbaloldal, elbukhatja a többséget a parlamentben

Ezt olvasta már?

Rekordalacsony részvétel mellett a szélsőbaloldal nyerte a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója előtt-  ismertette az Ifop becslését a Le Figaro. Az Ipsos szerint döntetlen az eredmény.

Az Ifop szerint Melenchon szövetsége 26,1, Macroné 25,6-ot kapott. Az Ipsos szerint mindkét szövetség 25,2 százalékos támogatottságot kapott.

A mandátumbecslések alapján a kormánypárt a jövő vasárnapi második fordulóban az élen végezhet és a legerősebb politikai formáció maradhat, de nem biztos, hogy megszerzi az abszolút többséghez szükséges 289 helyet a nemzetgyűlésben. Az elnöki koalíció 275 és 310 közötti helyre számíthat, míg a baloldali összefogás (NUPES) 160-190 képviselőt küldhet a nemzetgyűlésbe.

Emmanuel Macron, francia elnökForrás: AFP/Hector Retamal

Harmadik helyen a Marine Le Pen vezette szuverenista jobboldali Nemzeti Front áll 18,9 százalékkal, a konzervatív Köztársaságiak 13,7 százalékot értek el, míg Eric Zemmour Visszahódítás elnevezésű formációját a szavazók 3,9 százaléka támogatta.

A választásra jogosult mintegy 48 millió francia állampolgár alig 47,2 százaléka járult az urnákhoz.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában