Macron-Marine Le Pen háború lesz: itt vannak a francia elnökválasztás első fordulójának eredményei

Ezt olvasta már?

Ahogy várható volt, az eddigi elnök, az ultraliberális Emmanuel Macron és jobboldali Marine Le Pen kerül a francia elnökválasztás második fordulójába. Ma az első fordulót tartották, és az első két helyezett jut a második, döntő fordulóba. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Vasárnap este 8 óráig lehetett szavazni, az első eredmények exit-poll mérések alapján készülnek.

Mivel a belgiumi médiumokat nem köti a francia kampánycsend, este fél nyolc körül közzétették az első exit-pollokat. Ezek szerint Macron 26%-ot kapott, Marine Le Pen 24%-ot, azaz, közöttük dől el a jövő héten, hogy ki lesz a francia elnök. (2017-ben egyébként a Le Soir pontos exit-pollokat közölt, még urnazárás előtt.) Mivel hibahatáron kívüli különbség van a második helyezett Marine Le Pen és a harmadik helyezett, kommunista Jean-Luc Mélanchon között (maximum 20%-ot kapott), ezért biztosra vehető a Macron-Marine Le Pen harc két hét múlva.

A francia médiumokban este 8 óra után megjelenő adatok szintén exit-pollok, azonban eredményeknek is nevezik, ugyanis nem az Európa más országaiban megszokott, hagyományos exit-polloknak megfelelő minta alapján készítik évtizedek óta Franciaországban ezeket, hanem extraköltséges, nagyon nagy minta alapján.

FRISSÍTÉS:

A Le Figaro este 8 órakor Macron esetében 28%-ot, Marine Le Pennél 24%-ot jelentett be, az Ifop kutatásai hivatkozva. Az Odoxa kisebb különbséget mért, de a lényeg náluk is, hogy Macron-Marine Le Pen lesz a második fordulóban.

Ami érdekes: valamennyi exit-poll 20%-ot mért Mélanchonnál, ez a szélsőbal valaha mért legjobb eredménye Franciaországban. Szintén érdekesség, hogy Éric Zemmour, aki öt hónapja politikus (a világhírű esszéíró decemberben jelentette be, hogy indul a választáson, majd mozgalmat alapított), megelőzte a hagyományos jobbközép jelöltet, Valérie Pécresse-t. Ez komoly teljesítmény. Zemmour 8, Pécresse 5 %-ot kapott az Ifop szerint. A balra tolódott Republikánusok elnökjelöltje, Pécresse – aki a kampányban azzal is dicsekedett, hogy a kommunista diktatúra idején milyen szép hónapokat töltött a Szovjetunióban – katasztrofálisan szerepelt tehát. 

Egy-két százalék különbség nyilván ki fog derülni az este folyamán, de a lényeg egészen biztos: Emmanuel Macron és Marine Le Pen került a döntő, második fordulóba.

Nagyon fontos körülmény, hogy Marion Maréchal, aki Éric Zemmour legközelebbi szövetségese, bejelentette, hogy felszólítják híveiket, hogy a második fordulóban Marine Le Penre szavazzanak. Később ezt Zemmour maga is megtette.

Az április 24-ei, második fordulót alapvetően Jean-Luc Mélanchon szavazói fogják eldönteni. Öt évvel ezelőtt Macronra szavaztak döntően a második fordulóban, most viszont a kommunista Mélanchont messze nemcsak baloldaliak támogatták. Inkább globalizációellenes, nehéz körülmények között élő emberek. Vagy pontosabban, azok is. A kommunista Mélanchon felszólította ugyan támogatóit, hogy ne szavazzanak Marine Le Penre, kérdés, hogy jelen esetben ez mennyit ér. Mivel Marine Le Pen programja sokkal érzékenyebb szociálisan, mint a bevándorlással kapcsolatban ugyan baloldali, de az adózásban, a szociális kérdésekben ultraliberális Macron, könnyen lehet, hogy Mélanchon támogatói inkább Marine Le Pen felé fordulnak.  

A jobbközép egyébként máris szakad, Pécresse bejelentette, hogy Macronra szavaz a második fordulóban, Éric Ciotti, a Republikánusok második legerősebb embere viszont azt, hogy nem.

A Le Figaro szerint Valérie Pécresse 4,7%-ot ért el, így még ötödik sem tudott lenni, megelőzte ugyanis a szélsőbaloldali, zöldpárti Yannick Jadot, 4,8%-kal.

Marine Le Pen összefogásra szólította fel az embereket: mindazokat, akiknek elegük van Macron (sikeresnek nehezen nevezhető) öt évéből, arra kérte, hogy szavazzanak rá.

ÚJABB FRISSÍTÉS:

Este fél 11 körül már a végeredményhez nagyon közeli listát tett közzé a Figaro. Eszerint a 12 jelölt a következő eredményt érte el:

Emmanuel Macron : 28,3%

Marine Le Pen : 23,6%

Jean-Luc Mélenchon : 21,2%

Eric Zemmour : 7,2%

Yannick Jadot : 4,8%

Valérie Pécresse : 4,7%

Jean Lassalle : 3,3%  

Fabien Roussel 2,5%

Nicolas Dupont-Aignan : 1,8% 

Anne Hidalgo: 1,7%

Philippe Poutou : 0,7%

Nathalie Arthaud : 0,6%

 Vagyis, a két hagyományos tömb képviselője szégyenteljes eredményt ért el: a balra tolódott LR (Republikánusok) jelöltje, a jobbközép Valérie Pécresse még az 5%-os lélektani határt sem tudta átlépni, a hagyományos baloldal, a PS (szocialisták) jelöltje, a párizsi főpolgármesternő, Anne Hidalgo 1,7%-ot kapott.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában