Ma újra megpróbálják kiszabadítani a Szuezi-csatornában elakadt hajót

Ezt olvasta már?

Ma két kísérletet is tesznek arra, hogy kiszabadítsák a napok óta Szueznél veszteglő óriáshajót. Ha ma nem sikerül a művelet, holnap további két vontatóhajó csatlakozik majd a már helyszínen lévő 10 vontatóhoz – írja a CNBC.

A hatalmas hajó tulajdonosai arra törekszenek, hogy szombat estig kiszabadítsák az elakadt teherhajót, az üledék folyamatos kikotrásának és a dagály segítségével. Yukito Higaki, a Shoei Kisen elnöke továbbá azt mondta, hogy: mostantól további kotró eszközökkel folytatják az üledék eltávolítását.A Szuezi-csatornahatóság elnöke egy szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elakadt hajóból

9000 tonna ballasztvizet távolítottak el, és a hajó kormánya és légcsavarja újra működőképes.

Forrás: AFP/Suez Canal Press Service

Bernhard Schulte a hajó, holland műszaki vezetője elmondta, hogy egyelőre nem jelentettek szennyezést vagy rakománykárt, valamint, hogy

az első vizsgálatok kizárják, hogy mechanikai vagy motorhiba okozta a hajó elakadását, hanem egy váratlan és erős széllökés.

Műholdkép a keresztbe fordult és beszorult Ever Given nevű konténerszállítóForrás: MTI/AP/Planet Labs Inc./-

A 400 méter hosszú és 59 kilenc méter széles hajó még kedden akadt el a Szuezi-csatornában, ahol átlagosan 50 teherszállító hajó halad keresztül naponta, összesen átlagosan 1,2 milliárd tonna rakományt szállítva. Az Ever Given hajó azóta mindkét irányban blokkolja az áruszállításra kialakított csatornát, óránként több 400 millió dolláros (120 milliárd forint) kárt okozva a világnak.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img