Litvánia fenntartja a Kalinyingráddal szembeni blokádot, súlyos orosz válaszcsapás érkezhet

Ezt olvasta már?

Litvánia nem száll vitába az Európai Bizottság érvelésével, de az új szabályok kidolgozásáig fenntartja a Kalinyingrádra érvényes jelenlegi tranzitszabályokat, korlátozásokat – jelentette be Ingrida Simonyte litván miniszterelnök csütörtökön Vilniusban.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem szállnak vitába Brüsszellel, de – mint fogalmazott – Litvániának új szabályokat kell kidolgoznia a teherforgalomra, addig pedig a jelenlegi eljárás marad érvényben.

A kormányfő az Európai Bizottság szerdai nyilatkozatával kapcsolatban – miszerint Litvánia átengedheti az uniós szankciós listára került termékeket a Kalinyingrádba tartó vasútvonalon – úgy nyilatkozott: “nem volna észszerű” az orosz exklávéba szállítandó termékekről vitatkozni, ha ugyanis erre szánják az idejüket és az energiájukat, “az csak győzelmet jelent a Kreml számára”.

Mint elmondta, a valódi figyelmet Ukrajna megsegítésére kell fordítani az orosz agresszió elleni küzdelemben.

Litvánia egyelőre fenntartja a Kalinyingráddal szembeni korlátozásokat.Forrás: Shutterstock/Belikart

A bizottság ajánlásával egybecsengően Litvánia külügyminisztériuma tegnap bejelentette, hogy át fogják engedni a vasúti teherforgalmat Fehéroroszországból az orosz exklávéba, azonban ellenőrizni fogják, hogy a szállítandó mennyiségek nem haladják-e meg az elmúlt három év átlagát.

Ezzel akarják kiszűrni, hogy a szállítmányok a háború miatt haladnak át az országon vagy megfelelnek a korábban tapasztalt ottani kereslet kielégítéséhez szükséges mennyiségnek.

Olyan termékekről van szó, melyeket az Európai Unióból a szankciók miatt tilos Oroszországba exportálni. Viszont Oroszország többi része felől Kalinyingrád szárazföldön, csak uniós országok területén keresztül érhető el.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában