Lettország nem kap több gázt Oroszországtól

Ezt olvasta már?

A Gazprom orosz földgázszolgáltató vállalat bejelentette szombaton, hogy leállította az exportot Lettországba, mert a balti ország nem teljesíti az általa előírt fizetési feltételeket, ami azt jelenti, hogy Lettország csak euróban hajlandó fizetni, nem pedig rubelben.

A Latvijas Gaze lett földgázszolgáltató pénteken jelentette be, hogy mostantól csak euróban hajlandó fizetni.Ennek előzménye, hogy a lett parlament, a saeima az ukrajnai háború miatt július közepén betiltotta az orosz gázimportot. Az energiatörvény módosításával elrendelte a földgázellátás diverzifikálását, és a stratégiai földgáztartalékok biztosítását. A parlament döntése nem szólt a tilalom hatályáról.  A rigai kormány még áprilisban úgy döntött, hogy az ország 2023. január 1-jéig leállítja az orosz gázimportot.

A Gazprom elzárta a vezetéket, nem kap több gázt Lettország (illusztráció)Forrás: shutterstock.com

A törvény kötelezi a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot az energiahordozóból, azaz legkésőbb augusztus 31-éig fel kell töltenie az Incukalnsban található föld alatti tározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1. és április 30. között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában