Lengyelországban február közepéig meghosszabbították a korlátozásokat

Ezt olvasta már?

A lengyel kormány február 14-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozásokat, de február 1-jétől engedélyezi a bevásárlóközpontok és kulturális létesítmények újranyitását – jelentette be Adam Niedzielski egészségügyi miniszter csütörtökön.

Lengyelország az üzletek csak akkor fogadhatnak újra vásárlókat, ha biztosítják, hogy 15 négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodik a boltban – mondta el Adam Niedzielski egészségügyi miniszter. Eddig csak a gyógyszertárak, az élelmiszerboltok és a zöldségesek tarthattak nyitva.

A miniszter jelezte, hogy eltörlik az idősek vásárlási sávját. Az általános iskolák első, második és harmadik osztályos tanulói továbbra is a hagyományos oktatási rendben látogathatják az iskolákat, míg az idősebb gyerekeket digitális formában oktatják.

A tárcavezető megjegyezte: Lengyelországnak nincs kőbe vésett menetrendje az enyhítések sorrendjére vonatkozóan, és a döntések ad hoc módon zajlanak. Nem zárnak ki semmilyen forgatókönyvet, és elsősorban a napi fertőzésszám vezérli megfontolásaikat az óvintézkedésekkel kapcsolatban.

A varsói kormány január közepén úgy döntött, hogy a hónap végéig meghosszabbítja az óvintézkedéseket. Zárva vannak a szállodák, a sípályák, az edzőtermek és az uszodák, az éttermek pedig csak kiszállítást vállalhatnak. Január 18-tól megkezdték a tantermi oktatás visszaállítását: először az első, második és harmadik osztályosok térhettek vissza az iskolákba.

Az ellenzéki pártok és az üzleti élet vezetői csütörtökön azt követelték, hogy február 1-jétől a hotelek, az éttermek, a szórakozóhelyek, valamint a kulturális és sportlétesítmények is megnyithassák kapuikat, ha követik a higiéniai előírásokat.

A fő parlamenti ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) politikusai és a Lengyel Vállalkozók Szakszervezetének (UPP) tagjai felszólították a kormányt, hogy “ne kezelje mészárszékre szánt állatokként” a vállalkozásokat.

A Polgári Koalíciót vezető Borys Budka egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy a kormány becsapta az üzleti élet szereplőit.

Lukasz Malczyk, az UPP elnöke arra kérte a kabinetet, hogy ne osszák meg a gazdasági élet résztvevőit segélyezettekre és a segély hiánya miatt tönkrementekre.

Wlodzimierz Czechowski, az első öregkorú lengyelként megkapja az új koronavírus elleni oltást a katowicei kongresszusi központban kialakított oltóközpontban 2021. január 25-énForrás: MTI/PAP/Andrzej Grygiel

Lengyelországban eddig több mint egymillió adag oltóanyag fogyott el, és mintegy 150 ezren kapták meg a második oltást a koronavírus ellen. Március végéig az összes oltási időpont megtelt: addig több mint hárommillió ember kaphatja meg a vakcinát. Egyelőre ennél több személyt oltóanyaghiány miatt nem regisztrálnak.

Lengyelországban naponta több ezer új fertőzöttről érkezik hír. Csütörtökön 7156 új fertőzést és 389 halálesetet jegyeztek fel. Az országban eddig 1 496 665 fertőzöttje és 36 443 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb összesítése szerint.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img