Lengyelország bejelentése mindent megváltoztathat

Ezt olvasta már?

Lengyelország vámot akar kivetni a Barátság kőolajvezetéket használókra, Varsó emellett felmondaná a meglévő szerződéseket Oroszországgal. Az egyelőre kétséges, hogy a lengyeleknek sikerül-e ténylegesen megvalósítaniuk az ötletet. 

A lengyelek vámot akarnak azoknak, akik tovább veszik az orosz olajat – írja a Mandiner a Portfoliora hivatkozva. Egészen konkrétan Varsó szankciókat szorgalmaz a vezeték északi szakaszára, valamint felmondanák a meglévő szerződéseket Oroszországgal és

egy vámrendszert dolgoznának ki azok számára, akik továbbra is hozzájutnak az orosz olajhoz a Barátság kőolajvezetéken keresztül.

Közben csak néhány hét van hátra addig, amíg Lengyelországnak teljesen le kell válnia az orosz olajról, legalábbis, ha be akarják tartani a vállalásukat.

„Véleményünk szerint a további szankciók bevezetéséhez, beleértve a Barátság kőolajvezeték északi szakaszát is, megfelelő uniós szintű szabályozásra van szükség, Lengyelország együttműködik Németországgal ebben a kérdésben” – közölte a lengyel klímavédelmi minisztérium a Bloomberggel.

Kérdéses, hogy Lengyelország terve kivitelezhető-e, hogy sikerül-e vámot kivetniük. Az ugyanakkor bizonyos, hogy 

egy ilyen vám kivetése, plusz költséget jelentene, ami végső soron nagy drágulást eredményezne.   

A kőolaj árának emelkedése az üzemanyagok és végül minden áru árának emelkedéséhez vezetne. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában