Lengyelország: “a tüntetések emberéletekbe fognak kerülni”

Ezt olvasta már?

Tucatnyi holttestet találtak Mexikóban egy földút mentén

Egy úgynevezett önvédelmi csoport tizenkét tagjának holttestét találták meg egy földút mentén a mexikói Veracruz államban - tudatták a helyi hatóságok hétfőn. A mexikói sajtó...

A magyar kormányt nem hívták meg Joe Biden beiktatására

Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal. Szerdán lesz Joe Biden amerikai elnök beiktatása, Magyarország...

Kiakadt a vakcinák elosztásán a WHO-főnök

A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Azt mondta, "jelentős kockázat" fenyegeti a vakcinák méltányos elosztására...

Hajléktalanok tüzet gyújtottak az utcán, lezárták a Capitoliumot Washingtonban

Külső biztonsági fenyegetés miatt rövid időre lezárták a Capitoliumot - jelentette a Fox News. Később kiderült, hogy a közelben táborozó hajléktalanok gyújtottak tüzet. A Fox Newsnak...

A koronavírus-járvány idején tartott, a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntést követő tüntetéseknek sok emberélet esik majd áldozatul – figyelmeztetett kedden Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes. A kormánypárt elnöke a templomok védelmére szólított fel.

“Azok, akik a tüntetésekre buzdítanak, de azok is, akik részt vesznek bennük, általános veszélyt idéznek elő, vagyis komoly bűntettet követnek el” – jelentette ki kedd este közzétett videoüzenetében Kaczynski, hozzátéve: a hatóságoknak nemcsak joguk, hanem kötelességük is szembeszállni az ilyen cselekményekkel.

A politikus szerint a múlt csütörtöki alkotmánybírósági döntés összhangban van a lengyel alaptörvénnyel. “Az alkotmány fényében más ítélet nem is születhetett” – jelentette ki. Aláhúzta: a döntés megváltoztathatatlan, amíg érvényben van a jelenlegi alaptörvény.

Annál inkább lehetetlen a “kívánság szerinti” (semmilyen törvényi feltétel által nem korlátozott) abortusz, amint ezt a szélsőbaloldal követeli – mondta el Kaczynski, utalva a tüntetéseken, valamint a keddi parlamenti vitában is elhangzott, az abortuszt szabályozó előírások teljes liberalizálását célzó követelésekre.

A politikus a lengyel történelemben példa nélkülinek nevezte, hogy

a tüntetések során katolikus templomokat támadnak meg,

és arra hívta fel a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjait és támogatóit, hogy vegyenek részt az egyház védelmében.

Kaczynski aláhúzta: Lengyelországban biztosítva van a teljes vallási tolerancia. “Az egyetlen, Lengyelországban közismert erkölcsi rendszer viszont az egyházé, ennek elutasítása nihilizmust jelent” – tette hozzá. Úgy vélte: az említett nihilizmus az utóbbi napok tüntetéseiben, az egyház elleni támadásokban, a tüntetők vulgarizmusában nyilvánul meg.

A lengyel templomokat “mindenképpen védeni kell” – hangsúlyozta Kaczynski, felszólítva a PiS tagjait és támogatóit, hogy vegyék ki a részüket az egyház védelméből.

Szerinte az utóbbi napok támadásaiban “megfigyelhetők bizonyos felkészülés, sőt talán kiképzés elemei”. Mint fogalmazott, olyan támadásról van szó, amelynek célja tönkretenni Lengyelországot, “olyan erők diadalát elérni, amelyek hatalma alapvetően véget vetne az eddigi felfogás szerinti lengyel nemzet történelmének”.

“Itt az idő, hogy nemet mondjunk mindarra, ami tönkretehet bennünket” – jelentette ki a pártelnök, hozzáfűzve: mindez az államtól, ennek apparátusától, elsősorban azonban az emberektől, az ő elszántságuktól és bátorságuktól függ. “Védjük meg Lengyelországot” – zárta beszédét Kaczynski.

A lengyelországi városokban csütörtök óta naponta zajlanak több ezer fős tüntetések.

A járvány miatt szombat óta tilos öt embernél nagyobb gyülekezéseket tartani.

A rendőrség az eddigi tüntetések során figyelmeztetett a tilalomra, de nem oszlatta fel a tömeget.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Michel: meg kell őrizni az éberséget

Michel, a koronavírus-járvány elleni harcot szolgáló európai uniós és tagállami intézkedések összehangolását célzó, csütörtökön, videókonferencia keretében tervezett informális csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az oltás...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...

A Sandwich Heaven több mint egy jó szendvicsező | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

5 hiánypótló étterem, ami a koronavírus második hulláma alatt nyílt

Green Kitchen Ez most nem a klasszikus, de van olyan finom 😉 Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -